Sport

Dan kada je Miha postao besmrtan - ovakvo majstorstvo niko neće ponoviti

Na današnji dan pre godinu dana, Siniša Mihajlović je izgubio najvažniju bitku, ali će još dugo ostati upamćen zbog svega što je u fudbalu postigao
Dan kada je Miha postao besmrtan - ovakvo majstorstvo niko neće ponovitiGetty © Clive Brunskill / Staff

Prošla je čitava godina od tog 16. decembra 2022. godine, kada je stigla vest da je Siniša Mihajlović preminuo u 54. godini od posledica borbe sa kancerom.

Na godišnjicu njegove smrti, ipak, valjalo bi podsetiti se zbog čega će legendarni srpski i jugoslovenski fudbaler ostati upamćen još jako dugo. Prošlo je 25 godina od jednog od njegovih spektakularnih uspeha.

Pre samo tri dana bila je 25. godišnjica od utakmice Lacija i Sampdorije u Seriji A, jedne naizgled sasvim obične utakmice.

Ipak, u toj sezoni 1998/99, Siniša Mihajlović je u dresu Lacija protiv svog dotadašnjeg kluba iz Đenove uradio nešto neverovatno - postigao je het-trik iz slobodnih udaraca.

Tako nešto Italija ni pre ni posle Mihe nije videla. Tri puta je na jednom meču tresao mrežu Sampdorije i to isključivo iz "slobodnjaka", svog zaštitnog znaka tokom čitave karijere.

Fabricio Feron je imao košmaran dan zahvaljujući levonogom majstoru iz Borova. Čak i da je Miha postigao "običan" het-trik, to bi bilo čudno, jer se ne dešava svaki dan da neki defanzivac to uspe da uradi. Ali tri gola iz slobodnog udarca? To je već samo Siniša mogao.

Prvi gol Mihe stigao je sa nekih 18-19 metara, a drugi i treći bili su nešto udaljeniji, preko 25 metara. Tehnika Mihajlovićevih udaraca bila je toliko savršena da Feron iz tri pokušaja nije uspeo nijednom da "pročita".

Pogledajte kako je to izgledalo:

image
VV inauguration
banner