Sport

Saldanja za RT Balkan: Hoću titulu s Partizanom – Belića obožavam, a Natha slušam

Fudbaleri Partizana dočekuju 2024. godinu kao jesenji šampioni Superlige. Tokom jeseni su uspeli da nanižu 13 pobeda zaredom, da pobede Crvenu zvezdu u "večitom" derbiju i daleko nadmaše sve ono što se u javnosti od njih očekivalo
Saldanja za RT Balkan: Hoću titulu s Partizanom – Belića obožavam, a Natha slušam© FK Partizan / Miroslav Todorović

Ništa od svega postignutog tokom jeseni ne bi bilo moguće bez Mateusa Saldanje. Brazilski golgeter u intervjuu za RT Balkan otkriva šta mu to u dresu Partizana posebno prija, kakvu toplinu oseća na ulicama Beograda i koje saigrače posebno ceni i zbog kakvih kvaliteta.

Kada je Saldanja stigao u Humsku, ako se nije pričalo o 1.300.000 evra vrednom transferu, onda je tema bila broj golova postignutih u karijeri. Za samo nekoliko meseci, 24-godišnjak iz Uderabe iz Minas Žeraisa, učinio je da se tih priča više niko ne seća.

"Verujem da je moja forma takva zbog toga što je ovo dobra sredina za mene. Atmosfera u klubu je odlična. Tamo gde sam ranije bio nije bilo tog osećaja kao u Partizanu", počinje Saldanja u novogodišnjem razgovoru za RT Balkan.

Godinu je počeo u japanskom Džef junajtedu, a potom je otišao na pozajmicu u azerbejdžanski Nefči. Ali sve to na kraju 2023. je davna prošlost za Brazilca karakterističnog osmeha.

"Mislim samo na sadašnjost i ne gledam unazad. Verujem da sada radim sve ono što je dobro za mene i do sada mi je samo bilo bitno da što bolje završim godinu, nisam mnogo razmišljao o periodu pre Partizana", kaže Saldanja, koji zbog takvog pogleda na stvari ne razmišlja ni o potencijalnom transferu.

Dok se u medijima spekulisalo o njegovoj budućnosti - o kojoj je generalni direktor Miloš Vazura potvrdio da će Saldanja ostati u Humskoj - Brazilac trenutno mari samo za borbu za šampionski trofej.

"Moja očekivanja su isključivo vezana za Partizan i želim da pomognem ekipi da na kraju sezone osvojimo titulu. U ovom trenutku uopšte ne razmišljam unapred, već samo na sadašnjost. Ako previše razmišljaš o budućnosti, možeš da zaboraviš ono što treba da radiš sada. Fokusiram se samo na ovaj trenutak", jasno poručuje.

Osim što se odlično snašao u srpskom fudbalu, sa 15 postignutih golova, Saldanji očito prijaju i duh Beograda i podrška navijača.

"Navijači me stalno zaustavljaju i uvek traže fotografiju. Uvek kažu nešto pozitivno za mene i moju igru, imao sam samo pozitivna iskustva. Što se tiče Beograda i Srbije, za mene je svaki dan neko novo iznenađenje. Ova kultura je drugačija, velika razlika sa mestima gde sam pre živeo, ali mnogo mi se sviđa. Osećam se odlično i sigurno ovde, kao da sam kod kuće."

Da se oseti kao kod kuće očito mu je pomogao i Igor Duljaj. Na pomen trenera Partizana, Saldanja se kao po navici uspravlja kada o njemu govori.

"Naš odnos je kao odnos oca i sina. On svakog igrača čuva i svakom igraču pokazuje podšrku. Uvek mi postavlja pitanja da li je sve u redu, kako mi je porodica, kako se snalazimo. Malo je ljudi koji imaju takav odnos prema igračima i koji tako paze na svoje igrače. Verujem da je Partizan ove sezone tu gde jeste baš zato što trener radi takav posao", nema Saldanju dilemu.

Ako se trener sluša van terena, na njemu Brazilac prati sve što mu govore Bibars Natho i Gajas Zahid.

"Natho je čovek koji se sluša. Zahid takođe. Jer oni igraju iza mene i puno ih slušam šta mi govore i kako me savetuju na terenu. Natho kada priča, moje je da pratim, jer on želi sve najbolje za mene i uz to je sjajan igrač", kaže Brazilac, koji na pitanje o omiljenom saigraču odgovara u deliću sekunde i s osmehom na licu:

"Moj omiljeni igrač Partizana je Kristijan Belić! On mi se mnogo sviđa jer stvarno daje sve od sebe na terenu u svakom trenutku. On je momak koji kada ga gledate, on prenosi tu emociju na vas."

Kao zamena za Rikarda Gomeša, koji je u Partizanu golgeterskim kvalitetima obarao rekorde, Saldanja ne oseća pritisak. Uživa u svakom trenutku na terenu, a iza kulisa voli i da pomaže mladim talentima. Pre svih, novom "biseru" crno-belih Dušanu Jovanoviću.

"On ima puno kvaliteta i dosta potencijala. Dušan je mlad igrač koji stvarno sve sluša. Mnogo pričamo i sve sluša što mu se kaže - kad ja idem na oporavak, i on ide na oporavak... Uvek tražim da bude tu blizu kraj nas, kao mlađi brat, da prati sve što radimo. Da, pomalo sam mu i kao mentor (smeh)."

Saldanja u Beogradu nije samo fudbaler Partizana, već i član "crno-bele porodice", pa je tako redovan na utakmicama košarkaškog kluba. Ne čudi da je očaran onim što u Beogradskoj areni priređuju navijači Partizana.

"Ta atmosfera je stvarno posebna. Sve bih dao da i mi na fudbalskim utakmicama imamo tako sjajnu atmosferu", kaže Saldanja i osvrće se na košarkaše Bruna Kabokla i Jaga dos Santosa, Brazilce koji nastupaju za Partizan i Crvenu zvezdu.

"Znači mi što su Kaboklo i Jago ovde, oni su mi prijatelji. Uvek se međusobno pomažemo, dolazimo isto iz Brazila i pričamo isti jezik, pa to dosta znači."

Šta mu donosi 2024. godina, Saldanja niti zna niti mnogo planira unapred. Ni pitanje o ligi snova u kojoj bi voleo da zaigra ne menja njegovo razmišljanje.

"Bio sam u Aziji, a sada sam u Evropi i mislim da mi je Evropa mnogo bliža. Ali mislim samo na ono gde se sada nalazim, jer dobro se osećam u Beogradu i u Partizanu. Ovde sam kao kod kuće", poručuje Mateus Saldanja za RT Balkan.

image
VV inauguration
banner