Sport

Jandrić za RT Balkan: IMT je možda nekoga iznenadio, ali tek ćemo biti goropadni

Trener Novobeograđana za naš portal sumira utiske nakon prve polusezone kluba u elitnom rangu i bez ustezanja kao glavni cilj ističe plasman u plej-of Superlige
Jandrić za RT Balkan: IMT je možda nekoga iznenadio, ali tek ćemo biti goropadni© Dusan Milenkovic/Bane T. Stojanovic/ATAImages

FK IMT već odavno ispisuje nove stranice istorije kluba. Nekada standardan četvrtoligaš već godinama raste iz sezone u sezonu. "Traktoristi" su stigli do četvrtfinala Kupa Srbije, a prošle godine i do osvajanja Prve lige.

To je klub sa Novog Beograda dovelo do istorijskog nastupa u Superligi, gde su ove sezone privukli pažnju ne samo rezultatima, već i stilom igre. Velikog udela u tim uspesima ima njihov trener Nebojša Jandrić, koji u razgovoru za RT Balkan ističe da će njegova ekipa i u 2024. nastaviti da igra prepoznatljivo hrabar fudbal.

IMT je u prvom delu debitantske sezone u najvišem rangu pokazao da poseduje kvalitet. Sa 21 bodom su na 11. mestu, ali na četiri boda od gornjeg dela tabele i osam od četvrtoplasiranog Čukaričkog, tima koji su već dva puta pobedili.

"Nakon analize polusezone, možemo biti zadovoljni što smo ostali konkurentni za plasman u gornji deo tabele. S druge strane, moramo da mobilišemo sve resurse, kako bismo svojim angažmanom povećali malu razliku u odnosu na samo začelje, i kako bismo ostali konkurentni za plej-of. U većem delu smo igrali na potrebnom nivou, ali su rezultati varirali, dosta puta su izostali kao nagrada za dobre igre. U poslednje tri utakmice uspeli smo da pokažemo karakter i u izazovnom trenutku osvojimo veoma važne bodove, za mirniji nastavak sezone", počinje Jandrić za RT Balkan.

Sa drugim najmlađim timom u Superligi i okosnicom tima koja je prošle sezone igrala u Prvoj ligi, IMT je pokazao tu mladalačku energiju. Postizali su i po tri-četiri gola, iznenadivši ekipe poput Čukaričkog i Novog Pazara.

"Možda smo bili iznenađenje, možda nas nisu očekivali na tom nivou, sa tako karakternim, odvažnim pristupom, bez prekomernog respekta, sa izraženim napadačkim stilom. Ali mi smo to najavljivili i za to se ozbiljno pripremali. Usled toga, naš način igre i kvaliteti doprineli su da sve to deluje tako. Cilj je bio da budemo pozitivno prepoznatljivi, nadam se da smo u tome i uspeli."

Jandrić ima jasnu sliku šta je dobro funkcionisalo, a šta u nastavku sezone mora da bude unapređeno.

"Organizaciono smo delovali dosta dobro, u oba pravca, nije tu bilo većih propusta. Individualni pristup moramo da podignemo na viši nivo, kako bi i pored solidnog broja postignutih golova realizacija bila bolja. Stvarali smo priličan broj stopostotnih šansi koje nismo iskoristili. Tu su i segmenti u defanzivnom delu, s tim što smo to prilično popravili kako je sezona odmicala i broj primljenih golova smo sveli na zadovoljavajući meru."

Posebnu pažnju na sebe, "traktoristi" su skrenuli u porazu 2:3 od Partizana, kada su do 90. minuta imali prednost. Zube su pokazali i u porazu 1:2 od Crvene zvezde. Bili su to njihovi prvi prvenstveni okršaji protiv "večitih" rivala.

"Da li treba praviti poređenje u bilo čemu po pitanju Zvezde i Partizana sa IMT-om? Ali sa našim izdanjima protiv njih u takmičarskim utakmicama i svemu prikazanom, a sada i sa ovim realizovanim transferom Miloša Lukovića, pa i priličnim interesovanjem za još neke igrače, sa najvišeg nivoa, zatim i jesenjom titulom omladinaca u Omladinskoj ligi Srbije, IMT je definitivno dobio zapaženo mesto na fudbalskoj mapi. Sada treba sve podizati na viši nivo, kako bi se održali i stali rame uz rame sa velikima u periodu koji dolazi", pokazuje Jandrić da se na Novom Beogradu razmišlja dugoročno.

No, i kratkoročni planovi su jasni - želja je da IMT u narednih 11 kola obezbedi plasman u plej-of.

"Plej-of spada u naše ciljeve i očekivanja. Hoćemo da reprezentujemo klub kao i do sada, da reprezentujemo na taj način i sebe u skladu sa najvišim zahtevima modernog fudbala. Naravno, u skladu sa trenutnim mogućnostima, razvijajući se konstantno. Koliko je bilo realno da IMT igra Superligu, istorijsku sezonu, verovatno je za mnoge to bilo u domenu teorije, a IMT je igra i to na prepoznatljiv način. Verovatno se sada i na plasman u ovoj sezoni i ciljeve koje smo postavili gleda slično, a mi ćemo nastaviti ka ciljevima kao i do sada, odvažno i samouvereno. IMT raste iz dana u dan i u odnosu na dosadašnje rezultate rada na svim poljima, mnogo toga postaje realnije i dostižno. Od nas zavisi i u skladu sa tim treba da se ponašamo.”

Nekadašnji trener Voždovca i Inđije kaže da se tokom zime radi na dovođenju pojačanja.

"Pojačanja se traže na pozicijama koje treba da ojačaju postojeći kadar, stvore zdravu konkurenciju, kako bi svi bili dodatno motivisani i angažovaniji u pristupu obavezama. Po jedan igrač u eventualno veznom redu i napadačkoj liniji tima, gde smo deficitarni, uz povratnike sa pozajmice iz Tekstilca i nekoliko talentovanih, vrednih omladinaca, sa već dokazanim igračima iz prvog dela sezone, bio bi sastav tima u koji verujemo za nastavak sezone."

IMT je na početku 2024. već ostvario istorijski transfer, pošto je 18-godišnji Miloš Luković potpisao za francuski Strazbur, u poslu koji se procenjuje na oko 5.000.000 evra. Dobra vest je da bi trenutno drugi strelac Superlige trebalo da do leta ostane u crvenom dresu Novobeograđana.

"Miloš će nam sigurno nedostajati, s obzirom na njegov učinak i mogućnost za napredak i samo još bolja izdanja. Ono što je dobro, jeste da su veliki izgledi da on bude deo tima do kraja sezone u dogovoru sa njegovim novim klubom. Tako da bi uz oporavljenog Uroša Ćosića to mogla biti i naša najveća pojačanja za nastavak."

Jandrić je pred početak sezone najavljivao odvažan pristup IMT-a u Superligi. Pred drugi deo sezone, samopouzdanje je prisutno s razlogom.

"Verujem u ovo što radimo, želeo sam da uverim i sve druge u to. Mnogo je posla pred nama da održimo i podižemo nivo igre. Što se tiče stila igre, to je moje opredeljenje, klupski DNK je u velikoj meri kompatibilan, tako da očekujte još goropadniji IMT u drugom delu sezone", poručuje Nebojša Jandrić za RT Balkan.

image
VV inauguration
banner