Sport

Dinastija se nastavlja - Mahoms i Čifsi odbranili titulu NFL šampiona

Kanzas Siti čifsi odbranili su trofej u NFL ligi, pošto su posle produžetka u Las Vegasu savladali San Francisko fortinajnerse 25:22. Treća titula u poslednjih pet godina za Patrika Mahomsa i Čifse

Prvi put u istoriji Superboul je odigran u Las Vegasu, a stadion "Alidžent" bio je srećniji za ekipu Kanzas Sitija, koja je posle preokreta došla do produžetka, a onda još jednom preokrenula za konačnu pobedu - 25:22.

U izuzetno zanimljivom meču i svojevrsnoj reprizi Superboula iz 2020. godine, Čifsi su još jednom savladali San Francisko u velikom finalu i došli do treće titule u poslednjih pet godina, ujedno odbranili trofej "Vinsa Lombardija" osvojen prošle godine.

Važnost meča značajno je paralisala oba napada u prvoj četvrtini, da bi prve poene na meču postigli Fortinajnersi početkom druge deonice. Na poluvreme, ekipa iz Kalifornije odnela je prednostz 10:3.

Usledio je prvi preokret Čifsa - Mahoms je predvodio svoj tim do 10:0 u trećoj četvrtini, ali se u poslednjoj ponovo budi Pardi, kvoterbek San Franciska i donosi vođstvo svojoj ekipi 22:19.

Fild golom Butkera, Kanzas Siti je izborio produžetak u samom finišu meča.

I u dodatnih 15 minuta prve poene upisali su Najnersi - fild golom Mudija poveli, ali je San Francisko imao napad za izjednačenje ili pobedu.

Patrik Mahoms je onda pokazao zašto je jedan od najboljih kvoterbekova u istoriji i tačdaun pasom od 75 jardi za Hardmana, tri sekunde pre kraja, doneo titulu svom timu - petu u klupskoj istoriji.

Čifsi su prva ekipa u NFL koja je odbranila titulu, još od Nju Inglanda 2005. godine, a Mahoms je treći put u karijeri proglašen za najkorisnijeg igrača Superboula.

Tek drugi put u 58 godina dugoj istoriji Superboula igrali su se produžeci.

Spektakl nije izostao ni u poluvremenu, a publiku u Las Vegasu i u 190 zemalja širom sveta, u kojima je prenošena utakmica, zabavljali su popularni muzičari Ašer i Ališa Kiz.

image