Sport

Baskija u transu zbog braće Vilijams - roditelji pešačili preko Sahare, a oni postali zvezde Atletika

Fudbaleri Atletika iz Bilbaa plasirali su se u finale Kupa kralja nakon fenomenalno odigranog dvomeča protiv Atletiko Madrida i ukupnog trijumfa 4:0
Baskija u transu zbog braće Vilijams - roditelji pešačili preko Sahare, a oni postali zvezde AtletikaGetty © Soccrates Images / Contributor

Klub koji 40 godina čeka na osvajanje španskog kupa tamo je stigao zahvaljujući pobedi 3:0 u revanšu na svom "San Mamesu", u kojoj su glavne zvezde bila braća Injaki i Niko Vilijams.

Bilbao je poveo golom Injakija na asistenciju Nika, da bi potom stariji brat uzvratio uslugu mlađem, asistencijom za Nikov pogodak za 2:0. Guruzeta je samo potvrdio konačni trijumf tima Ernesta Valverdea.

Ali životna priča braće Vilijams posebno je interesantna.

Njihovi roditelji su malo pre Injakijevog rođenja pobegli iz Gane. Oni su peške prelazili Saharu, a potom i preskakali graničnu ogradu ne bi li se domogli Melilje, španske enklave na severu Afrike.

Kada su tamo uspeli da stignu, prešli su u Bilbao, na krajnji sever Španije, gde su se Injaki i Niko i rodili. Odgajani u Baskiji, braća Vilijams dobili su priliku da predstavljaju Atletik - klub poznat po tome što ne dozvoljava da za njihov tim nastupaju igrači koji nisu poreklom iz Baskije, istorijske regije sa severa Španije i juga Francuske.

Sada su dvojica tamnoputih momaka dovela Atletik do finala Kupa kralja, u kom Bilbao nije podizao trofej još od 1984. godine. Od tada su šest puta gubili u finalima, od čega pet puta samo od 2009. godine do danas.

Da sada prekinu 40-godišnji post, Atletik će pokušati u finalu zakazanom za 6. april u Sevilji, gde će im rival biti Majorka, tim za koji nastupaju tri reprezentativca Srbije - Predrag Rajković, Matija Nastasić i Nemanja Radonjić.

image