Sport

Istorija - Đoković upravo srušio Federera i postavio novi rekord za anale!

Već je ranije uspeo da obori rekorde po broju grend slemova, nedelja na prvom mestu ATP liste, trofeja na Završnom mastersu i godina koje je okončao kao "broj jedan". Ima najviše masters titula, svaki grend slem je osvajao bar tri puta i svaki masters bar po dva puta, što nikada niko nije uradio. I na sve to, momak sa Banjice je uspeo da svemu doda još jedan neverovatan rekord
Istorija - Đoković upravo srušio Federera i postavio novi rekord za anale!Getty © Elsa / Staff / David Gray / Contributor / Mike Hewitt / Staff / Image by benzoix on Freepik

Novak Đoković je od nedelje 7. aprila 2024. i zvanično najstariji najbolji teniser sveta u istoriji ovog sporta!

Neponovljivi Srbin je na kraju svoje 419. sedmice kao prvi igrač sveta, a sa 36 godina i 321 danom, za jedan dan je postao stariji od Rodžera Federera kada je on poslednji put bio lider na ATP listi.

Federer je poslednji put najbolji igrač sveta bio 24. juna 2018. godine i imao je 36 godina i 320 dana. Smatralo se tada da će taj rekord još dugo stajati, jer je prvi iza njega na večnoj listi bio Andre Agasi sa 33 godine i 100 dana.

Agasija je u međuvremenu "obišao" Rafael Nadal 2020. godine kada je imao 33 godine i 244 dana, ali sve njih zaobišao je Đoković. Prvo Agasija i Nadala, a sada i slavnog Švajcarca.

Ovaj rekord će Novak nastaviti da pomera i u danima koji slede, pošto će i naredne sedmice biti prvi igrač sveta, a ukoliko na mastersu u Monte Karlu ostvari zapažen rezultat, mogao bi da dodatno obezbedi boravak na čelu ATP karavana.

Vredi napomenuti da je ovo još jedan u nizu istorijskih rekorda koje je Đoković preoteo svojim najvećim rivalima - osvojio je najviše grend slemova, daleko najduže je najbolji igrač sveta, a sada niko nije uspeo da u ovako poznom dobu bude bolji od ostatka planete.

image