Sport

Šta Srbiji treba za osminu finala? Navijamo za Brazil, pa napadamo Švajcarsku

Poznate su sve kalkulacije po kojima bi Srbija mogla da se plasira u osminu finala na Svetskom prvenstvu u Kataru, a za početak "orlovi" prvo zavise od ishoda meča Brazil - Švajcarska
Šta Srbiji treba za osminu finala? Navijamo za Brazil, pa napadamo ŠvajcarskuGetty © Stu Forster

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da upiše pobedu na Svetskom prvenstvu u Kataru ni iz drugog pokušaja, pošto "orlovima" ni dva gola prednosti nisu bila dovoljna da savladaju Kamerun (3:3).

Selektor Dragan Stojković Piksi bio je nezadovoljan olako primljenim golovima pri vođstvu 3:1, ali njegova selekcija i pored samo jednog osvojenog boda u prva dva meča i dalje ima čemu da se nada povodom plasmana u osminu finala.

Srbija je trenutno na četvrtom mestu u grupi sa gol-razlikom 3:5 i jednim osvojenim bodom. Ipak, u zavisnosti od rezultata duela Brazil - Švajcarska zavisi da li će "orlovi" u poslednjem kolu moći da se bori za plasman među 16 najboljih selekcija sveta.

Ukoliko Švajcarska savlada Brazil (ponedeljak 17.00), biće to skoro siguran kraj za "orlove" u Kataru, jer će im u tom slučaju ostati samo matematičke šanse za plasman u narednu fazu. Međutim, ako Švajcarska ne trijumfuje, Srbija ima dva jasna scenarija koja je vode u osminu finala.

Prvi scenario - Srbiji potrebna bilo kakva pobeda

Ukoliko Brazil savlada Švajcarsku u ponedeljak, Srbiji će protiv Švajcaraca biti dovoljna bilo kakva pobeda u petak 2. decembra (20.00).

U tom slučaju će Brazil imati šest bodova, Švajcarska tri, a Srbija i Kamerun po tri. Imajući u vidu da su jako male šanse da Kamerun pobedi Brazil u petak, "orlovima" bi samo bilo dovoljno da pobede Švajcarske i osvete im se za poraz iz 2018. godine. Ali postoji i komplikovanija situacija.

Drugi scenario - Srbiji potrebna pobeda sa dva gola razlike

Ako Švajcarska i Brazil remiziraju, oba tima će imati po četiri boda. U tom slučaju, Srbija bi morali da pobedi u poslednjem meču sa bar dva gola razlike da bi prošla u osminu finala.

Standings provided by Sofascore

Razlog je taj što se na Mundijalu u slučaju istog broj bodova prvo gleda gol-razlika, a ne međusobni skor. Tako ni pobeda na Švajcarskom 1:0 ne bi bila dovoljna, jer trenutno Švajcarska ima gol-razliku "plus jedan", što bi i dalje bio slučaj ako odigraju nerešeno protiv Brazila.

Kako Srbija ima gol-razliku "minus dva", dva gola razlike u pobedi protiv Švajcarske značilo bi gol-razliku 5:5, dok bi Švajarci u tom slučaju pali na "minus jedan".

Moguć i treći scenario - šta ako Švajcarska pobedi Brazil?

Iako mnogi to neće očekivati, postoji šansa da Švajcarska ipak savlada "selesao". U tom slučaju, Švajcarska bi imala šest bodova, Brazil tri, Srbija i Kamerun po jedan. Tada bi sve bilo u domenu teorije za "orlove".

U poslednjem kolu bi Srbija mogla da prestigne samo Brazil, pa bi osim pobede protiv Švajcarske morali da navijaju i da Brazil ili izgubi od Kameruna ili odigra nerešeno, a Srbija uspe da ostvari toliko visoku pobedu da bi nadmašili gol-razliku Brazila. Tako nešto je u teoriji izvodljivo, ali u realnosti zvuči praktično nemoguće.

Zato će Piksijevi "orlovi" morati da navijaju za Brazil protiv Švajcarske. A onda u petak, na sve ili ništa.

image