Sport

"Upisali smo Atalantu u istoriju, ali način na koji smo osvojili Ligu Evrope je još bolji"

Trener kluba iz Bergama bio je ponosan na svoj tim posle istorijskog podviga u Dablinu
"Upisali smo Atalantu u istoriju, ali način na koji smo osvojili Ligu Evrope je još bolji"Getty © Image Photo Agency / Contributor

Fudbaleri Atalante ostvarili su najveći uspeh u istoriji kluba, pošto su u sredu osvojili trofej Lige Evrope, pobedom nad Bajer Leverkuzenom 3:0.

Ovo je prvi evropski trofej za "boginju" iz Bergama, a junak je sa sva tri pogotka bio Ademola Lukman, strelac prvog "het-trika" u finalima ovog takmičenja.

No, posebne zasluge za sve idu fenomenalnom stručnjaku Đan Pjeru Gasperiniju, kojem je ovo prvi trofej u dugoj karijeri.

"Mislim da smo se upisali u istoriju, ali način na koji smo osvojili trofej je neverovatan. Ponovili smo partiju iz Liverpula i Lisabona. Sporting je osvojio ligu u Portugaliji, Liverpul je bio na vrhu Premijer lige kad smo tamo igrali, a Leverkuzen je dominirao u Bundesligi", rekao je Gasperini.

"Često igramo sa tri napadača, morali smo da idemo po pobedu u finalu. Morali smo da budemo ofanzivni, ne bi bilo dovoljno da smo se samo branili. Znali smo da su ove ekipe sjajne kada napadaju, ali da nisu tako sjajne kada ih naterate da se brane. Svi su bili izvanredni. Zaslužili smo ovo bez ikakve sumnje protiv ove jake ekipe", zaključio je iskusni Italijan.

Inače, Atalanta je ovom pobedom prekinula istorijski niz Bajer Leverkuzena od 51 utakmice bez poraza, što je najduži niz od uvođenja međunarodnih takmičenja pre gotovo 70 godina.

image