Srbija i Balkan

Lekić: Formiraćemo novu vladu, ne prihvatamo kolonijalni status

Plan je da se do 20. januara, kroz legalne procedure i demokratske odluke, sve obavi, rekao je mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore
Lekić: Formiraćemo novu vladu, ne prihvatamo kolonijalni statuswww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Miodrag Lekić potvrdio je za podgoričke "Vijesti" da će sastanak lidera parlamentarne većine na kojem će se razgovarati o sastavu vlade biti održan 4. januara, a ima i poruku za međunarodnu zajednicu koja se protivi takvoj vladi.

"Na sastanku, 4. januara razgovaraćemo o dinamici formiranja vlade kao i personalnim rešenjima. Nema puno vremena ali je plan da se do 20. januara, kroz legalne procedure i demokratske odluke, sve obavi", rekao je Lekić.

On je dodao da će "vlada biti sastavljena u Crnoj Gori, na principima demokratije koji važe za zemlje iz kojih stižu određene kritike i sugestije".

"Ne prihvatamo kolonijalni status, ako neko to misli. Evo na primer, bila je  poseta dva predstavnika ministara inostranih poslova Slovenije i Austrije, i to apsolutno zaslužuje pažnju, ali meni ne pada na pamet da proučavam kako posluje farmaceutski pogon slovenačke države u Rusiji, koji je visoko profitabilan. Ne pada mi na pamet da razmišljam da je pre nekoliko godina bivša ministarka inostranih poslova Austrije na svoje venčanje pozvala Vladimira Putina, koji je i bio prisutan. To je stvar tih zemalja. Prema tome, i te zemlje treba da isto obrate pažnju da će se o sastavljanju vlade u Crnoj Gori odlučivati u Crnoj Gori, prema demokratskim postupcima", poručio je Lekić.

Mandatar napominje da se većina koja će činiti novu vladu sporazumom obavezala na posvećenost evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i poštovanju svih preuzetih međunarodnih obaveza i poručuje da će njen cilj biti da konsoliduje institucije.

Lekić navodi da je načelni dogovor  iz septembra po kome bi polovina mesta u vladi trebalo da pripadne Građanskom pokretu URA i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) s jedne, i Demokratskom Frontu (DF) i Demokratama sa druge strane, osnova  za traženje konačnog rešenja.

„Legitimni zahtevi stranaka i sagledavanje celine i opšteg interesa - u kombinaciji ta dva elementa će biti sastavljena nova vlada”, istakao je Lekić.

 

image