Srbija i Balkan

Dačić: Srbija i Hrvatska imaju komplikovan odnos, ali i zajedničke interese

Ministar spoljnih poslova rekao je da bi susret srpskih i hrvatskih zvaničnika i predstavnika nacionalnih manjina oba naroda, mogao da bude najava da će doći do kontakata na različitim nivoima između Beograda i Zagreba
Dačić: Srbija i Hrvatska imaju komplikovan odnos, ali i zajedničke interese© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarisao je navode da bi početak 2023. godine mogao da bude presudan za "odmrzavanje odnosa" Srbije i Hrvatske.

Zvaničnici Srbije i Hrvatske zajedno sa predstavnicima manjina oba naroda trebalo bi da 6. januara označe početak tog procesa, piše "Kurir".

"Teško je reći šta se može očekivati u ovakvim situacijama. Sigurno je da se ni jedni, ni drugi ne mogu složiti sa onim o čemu pričamo jedni o drugima. Ovo ne treba uzimati kao preduslov za razgovor, ali treba da pokušamo da pronađemo najmanje moguće zajedničke interese u ovom trenutku, a nesumnjivo je da ih oba naroda imaju", rekao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je Srbija pokušavala i ranije da probleme koje ima sa svojim komšijama "odvaja na dva, tri dela".

"Jedno su problemi iz prošlosti. Ta korpa problema predstavlja potragu za nestalim licima, položaj Srba i prava izbeglica. Drugo su pitanja političkih odnosa u budućnosti, a treće je pitanje ekonomskih odnosa", rekao je ministar i dodao da bi taj "gest" mogao da bude najava da bi tokom ove godine moglo da dođe do kontakta dveju država na različitim nivoima.

Ministar spoljnih poslova prisetio se i vremena kada je bio premijer Srbije i istakao da su to bili počeci kada su on i Zoran Milanović (predsednik Hrvatske) pokušavali da obnove odnose dveju zemalja.

"Kada sam bio premijer, došao mi je Milorad Pupovac i rekao da Milanović, koji je tada bio premijer Hrvatske, želi da dođe u Beograd. On je predložio ta dva do tri paketa naših odnosa. Onda smo postavili ljude koji su se time bavili, međutim, sve to traje godinu - dve i onda se vraćamo u vrtlog dnevne politike. Naravno da imamo i komplikovanu prošlost", rekao je on.

Dačić je ocenio da je krajnje vreme da se pronađe zajednički jezik između Srbije i Hrvatske.

"U današnje vreme, kada su mnoge zemlje imale komplikovane odnose, vreme ih je prinudilo ili su osetili potrebu ili interes da pronađu zajednički jezik. Smatram da su ti odnosi između običnih građana mnogo relaksiraniji i fleksibilniji nego odnosi između političara. Nećemo daleko stići u namerama ukoliko budemo stavljali u startu preduslove. Ili ćemo raditi na tome, ili nećemo", zaključio je ministar spoljnih poslova. 

image