Srbija i Balkan

Tahiri o formiranju ZSO po želji Prištine: Dva uslova i pismene garancije Zapada

Ona je na Fejsbuku napisala da je kao glavni pregovarač uspela da obezbedi takvo pismo Federike Mogerini
Tahiri o formiranju ZSO po želji Prištine: Dva uslova i pismene garancije Zapadawww.globallookpress.com © Ye Pingfan/ZUMAPRESS.com

ZSO ne sme imati izvršna ovlašćenja i ne može imati treći nivo vlasti na "Kosovu", zahtevi su od kojih bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, ne bi odstupila. Ona je zbog toga pozvala premijera privremenih institucija tzv. Kosova, Aljbina Kurtija, da od međunarodnih posrednika potraži pismene garancije za to.

Ona je na Fejsbuku napisala da je kao glavni pregovarač uspela da obezbedi takvo pismo Federike Mogerini koja je u to vreme bila posrednik EU u dijalogu, a u kom je Mogerini iznela upravo takva uveravanja o budućoj ZSO.

"Nakon prihvatanja formiranja ZSO, premijer Kurti se ne usuđuje da joj da izvršna ovlašćenja. Prvi korak je da traži garantno pismo od američkog i EU posrednika, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, kojim će oni garantovati da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu. Takvo pismo sam ja, kao glavni pregovarač, uspela da obezbedim od Mogerini, kao posrednika EU, u kojem je ona uveravala da ZSO nema izvršna ovlašćenja i da neće biti treći nivo vlasti na Kosovu", napisala je Tahiri.

Bivša šefica pregovaračkog tima je i objavila pismo Federike Mogerini upućeno tadašnjem  premijeru Isi Mustafi. Ona u pismu navodi da za EU, u skladu sa prvim Sporazumom i zakonima "Kosova", daje garancije za ZSO po meri Prištine, koju oni ni tada nisu formirali uprkos prihvatanju Briselskog sporazuma. 

image
VV inauguration
banner