Srbija i Balkan

Borelj: Sastanak Vučića i Kurtija 27. februara u Briselu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da je dogovoren sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija
Borelj: Sastanak Vučića i Kurtija 27. februara u Briselu© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak 27. februara u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj će, uz podršku specijalnog predstavnika EU Moroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će imati zajednički sastanak, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u fokusu sastanka biti takozvani evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić poručio je danas iz Minhena, gde će prisustvovati bezbednosnoj konferenciji, da "imamo i dobre vesti koje ćemo nešto danas, a nešto za sedam dana saopštiti građanima Srbije, a tiču se Kosova i Metohije".

Podsetimo, pregovori Beograda i Prištine su prekinuti zbog eskalacije krize kada su takozvane Kosovske bezbednosne snage krajem 2022. upale na sever Kosova i Metohije zbog čega su Srbi organizovali barikade.

Predstavnici evropskih zemalja i SAD održali su tokom januara više sastanaka sa Vučićem i Kurtijem. Tom prilikom su zapadni pregovarači Beogradu i Prištini predstavili takozvani francusko-nemački plan. 

Vučić je izjavio da nastavka pregovora neće biti dok Priština ne ispuni prethodno potpisane sporazume, posebno deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Zovite me da dođem turistički, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče, dolazim da razgovaram o svemu drugom", rekao je Vučić ranije.

Kurti je više puta ponovio da neće dozvoliti osnivanje ZSO, iako je to Priština prihvatila i potpisala još 2013. godine.

image
VV inauguration
banner