Srbija i Balkan

Nemački ambasador u Crnoj Gori o navodnom istraživanju o izborima: Sramno

Nemački ambasador demantovao je da je Nemačka naručila istraživanje o predstojećim predsedničkim izborima u Crnoj Gori
Nemački ambasador u Crnoj Gori o navodnom istraživanju o izborima: Sramnowww.globallookpress.com © Christian Spicker

Nemački ambasador u Crnoj Gori Peter Felten negirao je da je ta ambasada naručila istraživanje o predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji koji su zakazani za 19. mart.

"Ambasada nije dala nalog za sprovođenje bilo kakve ankete. Radi se samo o širenju lažnih vesti i dezinformacija", naveo je Felten.

Podsetimo, portal "Glas javnosti" objavio je rezultate navodnog istraživanja javnog mnjenja uoči predsedničkih izbora prema kojima aktuelni predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nema šanse za pobedu. 

Đukanović je na prethodnim predsedničkim izborima osvojio 53,9 odsto glasova i pobedio u prvom krugu glasanja, pa ovi podaci istraživanja pokazuju strmoglavi pad podrške. Portal je došao do fotografije rezultata istraživanja.

Prema tim rezultatima, Đukanović ima podršku 23 odsto, dok birači najviše podržavaju jednog od lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića - 25 odsto.

Kandidatkinja Socijaldemokrata Draginja Vuksanović Stanković prema rezultatima ima 7 odsto podrške, potpredsednik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović 22 odsto, Goran Danilović za koga piše da pripada Demosu, umesto Ujedinjenoj Crnoj Gori čiji je predsednik ima 4 odsto podrške, a lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić 11 odsto.

Podsetimo, još nisu predate sve kandidature za predsedničke izbore u Crnoj Gori, a rok ističe 26. februara. Do sada je kandidatura potvrđena jedino Andriji Mandiću.

Potpise su predali Draginja Vuksanović Stanković i Goran Danilović, ali je Državna izborna komisija Danilovićevu kandidaturu vratila na doradu jer nema dovoljan broj potpisa.

Državna izborna komisija odbila je kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića jer je utvrđeno da ima državljanstvo Srbije, što je u suprotnosti sa neophodnim uslovima za kandidata za predsednika Crne Gore, po kojima kandidat mora da ima samo crnogorsko državljanstvo kao i 10 godina prebivališta u Crnoj Gori u poslednjih 15 godina.

Pokret Evropa sad najavio je prikupljanje potpisa za novog kandidata, a kako su saopštili već imaju prikupljenih 5.000 potpisa od potrebnih više od 8.000.

Očekuje se da Demokratska partija socijalista danas donese odluku o svom kandidatu, a opštinski odbori su već doneli odluke da kandidat te stranke bude dosadašnji predsednik Milo Đukanović koji bi se u tom slučaju borio za treći mandat na čelu Crne Gore.

Demokratska Crna Gora odlučila je da njen kandidat na predsedničkim izborima bude lider te stranke Aleksa Bečić.

image