Srbija i Balkan

Prognoze za izbore: Biće drugog kruga glasanja i Đukanovića u njemu

Abazović će podržati Bečića zbog toga što "Pokret Evropa sad" "jede" biračko telo Abazovićeve "Ujedinjene reformske akcije", ocena je Miloša Bešića
Prognoze za izbore: Biće drugog kruga glasanja i Đukanovića u njemu© Antonio Ahel/ATAImages

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić ocenio je da će na predsedničkom izborima u Crnoj Gori 19. marta biti drugog kruga i da će se u njemu naći aktuelni predsednik Milo Đukanović, ali da je neizvesno ko će od ostalih kandidata u toj trci, iz prvog kruga preći u drugi krug.

"Ono što je izvesno je da će u drugi krug ići aktuelni predsednik. Neizvesnost kada je reč o prvom krugu jeste ko je taj kandidat koji će preći taj prag, dovoljan, da uđe u drugi krug od preostalih kandidata, i ne mislim na bilo kog kandidata. Realnu šansu imaju Jakov Milatović, Andrija Mandić i Aleksa Bečić", rekao je Bešić za Tanjug.

On je kazao da je crnogorsko biračko telo prilično malo, i da kada neke stranke imaju čvrstu infrastrukturu, to je veoma snažan zamajac, kako je rekao, naročito u svetlu činjenice da te partije, a naročito Bečićeva i Mandićeva, participiraju u vlasti na lokalnim nivoima u određenom broju opština, i onda, ocenjuje Bešić, imaju tu vrstu kapaciteta da toj organizaciji daju značajan doprinos.

Ipak, rekao je on, ničega toga nema kada je reč o "Pokretu Evropa sad" Jakova Milatovića.

"Imamo samo jedan mlad i poletan pokret koji je imao taj program koji se zvao "Evropa sad", dok su bili ministri Milatović i Spajić, i to duplo povećanje plata koje građani sada gratifikuju. To je sve što ima "Evropa sad", čak i njihov politički autoritet, da tako kažem, u smislu harizme, ne odiše onim što bi trebalo nekakvi, vrlo talentovani politički lideri da imaju", rekao je Bešić.

Mandićeva kampanja interesantna 

On je ocenio da je kampanja Andrije Mandića interesantna, jer kako je rekao, i on je u politici jako dugo, dve decenije, i sada ide sa jezikom pomirenja, očito svestan.

"Ovde je sada ključna stvar to da Mandić može ući u drugi krug ali matematički proračuni trenutno pokazuju da on nema šansi u drugom krugu. Prosto ovo što se zove građanska javnost, ne srpska, ne DPS javnost, nego građanska javnost - to je ona što uglavnom podržava Bečića i Milatovića i imaju rezervu prema jednoj ekstremnijoj nacionalnoj politici koju zastupa Mandić", ocenio je Bešić.

Komentarišući predlog "Demokratskog fronta" (DF) da se napravi Sporazum između ostalih kandidata ukoliko dođe do drugog kruga i podrže jedni druge protiv Đukanovića, Bešić je rekao da je Demokratski front time priznao ''da ima problema u drugom krugu''.

On smatra da i ako dva preostala kandidata prihvate tu ponudu i da pristanu da potpišu sporazum, i daju podršku, ne znači da će glasači to prihvatiti.

Ne postoji slučaj da vlada nema kandidata

Komentarišući to što tehnički premijer Crne Gore, Dritan Abazović, još uvek nikome nije pružio podršku, Bešić je rekao da je to jedna specifična situacija i da mu nije poznato da postoji slučaj da aktuelna vlada nema svog kandidata za predsednika.

"Nijedna partija koja sačinjava vladu nema svog kandidata. Obično kada imate vladu imate vaše kandidate na predsedničkim izborima. To pokazuje zapravo sav kapacitet te vlade, koja je u tehničkom, odnosno manjinskom mandatu", rekao je Bešić.

On je ocenio da će Abazović podržati Bečića zbog toga što "Pokret Evropa sad" "jede" biračko telo Abazovićeve "Ujedinjene reformske akcije" (URA).

"Ona će zapravo nestati sa političke scene ukoliko ne naprave nekakav manevar. Mislim da će Abazović podržati Bečića sa dogovorom da sa njim ima predizbornu koaliciju kako bi uopšte preživeo sledeće izbore. On zaista ima problem da preživi sledeće izbore, Evropa sad trenutno grabi njegovo biračko telo na način da je on već sada na granici cenzusa", zaključio je Bešić.

image