Srbija i Balkan

Mandić: Milo Đukanović je moj politički protivnik i protivkandidat narodu Crne Gore

Ovo su prvi predsednički izbori u Crnoj Gori koji će biti održani bez zloupotreba i pretnji od strane interesne grupe okupljene oko Mila Đukanovića, najavio je lider DF-a
Mandić: Milo Đukanović je moj politički protivnik i protivkandidat narodu Crne Gore© ATA Images

Narod je pobedio i ostalo je još da se predsednička funkcija vrati narodu, poručio je lider Demokratskog fronta i kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Andrija Mandić u intervjuu za "Kurir".

"Milo Đukanović je moj politički protivnik i protivkandidat narodu Crne Gore. Poverenje naroda je izgubio, a njegove izjave da se zbog savesti prema Crnoj Gori kandidovao zvuče komično", rekao je Mandić odogovarajući na pitanje novinara kakav je Đukanović kao protivkandidat i da li očekuje prljavu kampanju, pa dodao:

"Ovo je od prvog dana teška kampanja, kao što smo i navikli u Crnoj Gori. Međutim, umesto fokusiranja na negativne kampanje, mi smo se usredsredili na stvarne izazove sa kojima se svi mi suočavamo", rekao je lider DF-a.

Govoreći o svojoj političkoj platformi, Mandić je naveo da građanima nudi pomirenje i kompromis, zarad bolje zajedničke budućnosti svih stanovnika Crne Gore.

"Želimo da na ovim izborima ostvarimo pomirenje i uspostavimo konsenzus o putu u Evropsku uniju. Na tom putu je potrebno da regulišemo i osnažimo ravnopravnost svih zajednica, pravedan ekonomski razvoj i pošteno i jako pravosuđe. Priznajem da sam kao i velika većina građana, očekivao velike promene i brze rezultate nakon smen evlasti, zbog svežine pobede koju smo ostvarili. Ipak, pred nama su bili brojni zadaci, pre svega da razvlastimo Đukanovićev režim u opštinama. Minule dve godine smo uspeli to da uradimo", istakao je Mandić ocenjujući da je narod već pobedio. 

Dodao je da je je Demokratski Front podržao svaki vid reformi, ali i da se neretko dešavalo da drugi preuzmu zasluge koalicije. 

Dogovor za podršku u drugom krugu na pomolu?

Mandić je komentarisao i svoj poziv ostalim predsedničkim kandidatima iz parlamentarne većine da se i potpisom obavežu da će podržati onoga ko uđe u drugi krug izbora protiv Đukanovića.

"Mi nismo kalkulisali tokom borbe protiv represije i autokratije. Uvek smo težili uspostavljanju konsenzusa i sklapanju dogovora, činili sve što je potrebno za pobedu nad režimom. Podržavali smo druge kandidate, pravili smo koalicije, podržavali smo vlade u kojima nismo imali ministre... Mi smo odlučni da donesemo još jednu pobedu, finalnu i konačnu," poručio je Mandić i dodao:

"Pobeda nad simbolom bivšeg režima zahteva da već sada svi mi koji smo protiv Mila Đukanovića damo reč da ćemo svakog kandidata koji uće u drugi krug predsedničkih izbora", istakao je lider DF-a u intervjuu.

Za svoju prvu zvaničnu posetu, ukoliko pobedi na predsendičkim izborima, Andrija Mandić odabrao bi Beograd i Brisel.

"Nije teško pogoditi da će prve destinacije koje ću posetiti kao predsednik biti Beograd i Brisel, jer se zalažem za regionalnu intergaciju i veoma uspešnu i moćnu inicijativu otvorenu Balkan, a Crnu Goru vidim kao deo EU", poručio je Mandić.

image