Srbija i Balkan

Nalog za hapšenje Putina - sumrak međunarodnog krivičnog prava

Zapad primenjuje sva sredstva kako bi otežao poziciju Rusije, ocenili su učesnici okruglog stola "Međunarodni pravni aspekt aktuelnog delovanja MKS", koji je u Ruskom domu u Beogradu organizovao Centar za obnovu međunarodnog prava
Nalog za hapšenje Putina - sumrak međunarodnog krivičnog prava© РТ Балкан

Nalog za hapšenje koji je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao za predsednika Rusije Vladimira Putina ništavan je, a ovim potezom zakucan je poslednji ekser u rad ovog tela - zaključci su učesnika okruglog stola "Međunarodni pravni aspekt aktuelnog delovanja MKS", koji je u Ruskom domu organizovao Centar za obnovu međunarodnog prava.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je jasan stav Rusije o "takozvanoj optužnici" - ona je glupa, smešna i izvan svakih razumnih razmišljanja i ponašanja.

Podsetio je na činjenicu da Rusija nije članica Međunarodnog krivičnog suda, niti je potpisala Rimski statut, to jest međunarodni ugovor kojim je stvoren MKS.

"Tobožnji MKS pokazao je da nije pravan i pokazao je svoju politizaciju. Nalog za hapšenje Putina je neprijateljska privatizacija MKS i takva odluka je politički ništavna i za Rusiju ima nulti značaj", naglasio je Bocan-Harčenko.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdale su naloge za hapšenje Vladimira Putina i komesarke za prava deteta Marije Aleksejevne Lvove-Belove na osnovu optužnice koja ih tereti za ratne zločine - deportaciju ukrajinske dece u Rusiju. Međutim, Bocan-Harčenko je podsetio da su naporima Rusije, a posebno predsednika Vladimira Putina i vojnika na Donbasu, spasena mnoga deca, bolesna, gladna, kao i ona koja su ostala bez roditelja.

Ta deca su zbrinuta, dobila su medicinsku pomoć, hranu, kao i mogućnost da nastave školovanje. Sa druge strane, ukrajinski vojnici koristili su decu kao živi štit, napomenuo je ruski ambasador.

"Takozvani Zapad je bacio kvasac u svoju klozetsku šolju, kako bi to rekao ruski narod", kaže Bocan-Harčenko.

Nalog za hapšenje koji je sud u Hagu izdao za Vladimira Putina je na papiru koji se ne može iskoristiti ni u toaletu, jer nije dovoljno mekan, poručuje ambasador.

Podsetio je da su srpskom narodu dobro poznate izjave koje su sa Zapada stizale za vreme NATO agresije 1999. godine - da su stradali civili, među kojima i deca "kolateralna šteta".

Upozorio je i na reči nekadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt o deci ubijenoj u Iraku - "Pa šta možemo? Mi razumemo, ali nismo mogli na drugi način".

"Šta dalje, ko sudi? Ko su sudije?", pitao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je stav Rusije prilično jasan i razumljiv, posebno u Srbiji koja se od 1993. godine suočavala sa neverovatnom politizacijom tribunala.

"Imali su želju samo da optuže Srbiju i srpski narod bez ikakvog razloga i bez pravne osnove. I ovo je slučaj neprijateljstva. Sad izmišljaju, uzeli su temu dece u Donbasu", kaže ambasador.

Bocan-Harčenko je rekao da se temom dece sada bave oni koji podržavaju promenu pola i idu ka legalizaciji pedofilije.

Advokat Goran Petronijević, branilac Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom i predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava, kazao je da poslednji potez MKS znatno odudara od očekivanja od tog suda, a nalog za hapšenje Putina je još jedna od političkih zloupotreba. Ovaj akt govori da ovo što se događa diskvalifikuje Međunarodni krivični sud, dodao je Petronijević.

"Prisustvojemo apsurdnom izvrtanju naglavačke čitave teze", navodi Petronijević i podseća da je Rusija izmeštala civile iz zona sukoba, a zatim primala i zbrinjavala izbeglice.

Međutim, napominje, Zapad o tome ne govori jer ih to ne zanima. Petronijević ističe da na Zapad dolaze izbeglice koje nisu zaista ugrožene sukobom, već imaju neki drugi razlog emigracije u Evropsku uniju.

"Oni govore samo o onima koji su došli kod njih, a oni su danas u EU iz ekonomskih ili imigracionih razloga. Oni koji odlaze na Zapad nisu ugroženi. Ugroženi odlaze u Rusiju. Optuživanje Rusije i Marije Lvove-Belove predstavlja jednu vrstu transponovanja sopstvene svesti, a ne realnost", kazao je Petronijević.

Dodatno je ukazao na licemerje Zapada podsećanjem na činjenicu da je desetine hiljade dece nestalo nakon Vijetnamskog rata, i da se do dana današnjeg ne zna šta se njima dogodilo.

Advokat Toma Fila upozorio je je da će potez MKS negativno uticati na Srbiju, kao još jedan uslov za članstvo u EU, da njeni zvaničnici "više ni telefonom ne razgovaraju ni sa ambasadorom Rusije ni sa Putinom".

Ističe da je poternica glupost i podseća da je u slučaju Slobodana Miloševića 2000. godine, kako kaže Fila, "on pao, prodat za 700-800 miliona dolara" zbog obilate pomoći sa Zapada u finansiranju raznih pokreta u Srbiji.

Branko Lukić, advokat sa iskustvom u radu Haškog tribunala i branilac generala Ratka Mladića, napominje da Rusija odluku MKS ne priznaje sa pravom.

Naglasio je da sud nije imao pravo ni da donese ovu odluku jer je njihova nadležnost ograničena vremenski, teritorijalno i personalno.

"Vremenski mogu da postupaju samo od 2. jula 2002. godine, pre toga nemaju nadležnost. Teritorijalno mogu da sude samo za krivična dela koja su se desila na teritoriji zemlje članice, ili personalno, za krivična dela koji su počinili državljani zemalja članica", kaže Lukić.

Precizira da postoje i izuzeci, kao kada bi sud dobio nalog za postupanje od Saveta bezbednosti, što su znali da nije moguće zbog stalnog članstva Rusije u tom telu. Sav njihov napor je uzaludan, nisu uspeli da ustanove nijedan od osnova na osnovu kojih bi mogli da postupaju, dodaje Lukić.

"Kada je reč o Srbiji, sigurno će biti pritisaka da ograničimo komunikaciju sa Ruskom Federacijom, a to se može desiti i drugim državama koje neće imati snage da se odupru", ističe Lukić.

Kaže da je ovo primer "kompletnog ljudskog ludila koje dolazi sa Zapada".

"Sa Zapada smo ranije mogli da vidimo mnoge pozitivne stvari, a danas tamo više nema meke moći. Oni su davno izgubili mogućnost da naukom, umetnošću i sličnim metodama privuku druge zemlje. Sjedinjene Američke Države funkcionišu samo kroz ucene i pretnje", dodaje Lukić.

Upozorio je da je došlo do krajnjih granica zloupotrebe politike i da je to loše po ceo svet. Nakon ove odluke MSK pokazao je da je niži i od Haškog tribunala koji je "dno dna pravosuđa", ocenio je Lukić. 

"Dno im je bilo malo, pa su iskopali rupu i ušli u nju. Ovo je sumrak međunarodnog krivičnog prava", naveo je Lukić.

Vladimir Kršljanin, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je da ova odluka MSK, sa razlogom, nikoga u Rusiji nije preterano uzbudila.

Navodi da pozadina tog postupka pokazuje da Zapad dosledno primenjuje sva sredstva kako bi otežao poziciju Rusije i da će to raditi do poslednjeg dana sukoba.

Napomenuo je da je glavni tužioc MKS koji je tražio Putinovo hapšenje Karim Ahmad Han taj postupak pokrenuo samo tri nedelje nakon što je njegov brat izašao iz zatvora u kojem je bio zbog pedofilije. Naime, političar Konzervativne partije Imran Ahmad Han je u maju 2022. godine osuđen na 18 meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloletnog dečaka. Međutim, iz zatvora je izašao nakon samo devet meseci.

Podseća da su Amerikanci posle Drugog svetskog rata u 37 ratova ubili 20 miliona ljudi, ali da je to, uprkos svemu, zemlja koja je izuzeta iz svih oblika međunarodnog krivičnog pravosuđa.

image
VV inauguration
banner