Srbija i Balkan

Stranačke konsultacije kod Vučića: Jedni spremno očekuju poziv, drugi poručuju - nema svrhe

Predstavnici parlamentarnih stranaka kažu da još uvek nisu dobili zvaničan poziv od predsednika Srbije da dođu na razgovor nakon pregovora sa Prištinom u Ohridu, ali pojedini već znaju da li će - i kako - na njega odgovoriti
Stranačke konsultacije kod Vučića: Jedni spremno očekuju poziv, drugi poručuju - nema svrhe© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Nakon završenih maratonskih pregovora Beograda i Prištine u Ohridu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će narednih dana pozvati na konsultacije predstavnike političkih stranaka koje će upoznati sa detaljima o kojima, kako je rekao, ne može da govori javno.

Predstavnici parlamentarnih stranaka kažu da još uvek nisu dobili zvaničan poziv od predsednika, ali pojedini već znaju da li će - i kako - na njega odgovoriti. 

SPS: Sada je važno jedinstvo

Socijalistička partija Srbije će ići na konsultacije kod predsednika Srbije u vezi sa Planom implementacije, jer je u ovim trenucima važno jedinstvo, rekao je za Juronjuz Uglješa Marković, zamenik šefa odborničke grupe te stranke.

Kako ističe, kada dođe do poziva, SPS će se odazvati, jer smatra da je to odgovoran pristup u izazovnim vremenima koja su pred državom i narodom.

"Što se tiče samog plana o kome se govori, smatramo da je veoma važno da o njemu razgovaramo, da je veoma važno da ne odustajemo i da ne pokazujemo da smo mi strana koja odbija da pregovara o njemu. Apsolutno podržavamo insistiranje na ZSO koja je definisana još Briselskim sporazumom i smatramo da je to prva stavka koja mora da se realizuje kako bismo uopšte ušli u dalju implementaciju bilo čega", kaže Marković.

DS: Ne idemo na konsultacije iz principijelnih razloga

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac nasuprot tome navodi da je stav DS-a jasan i da oni neće ići na konsultacije iz nekoliko razloga.

"Prvi ključni razlog je što bi trebalo da idemo tamo da nas predsednik obavesti o nečemu o čemu smo već saznali iz medija i od posrednika u dijalogu. Sa druge strane, ne radi se o tome da narodni poslanici, šefovi poslaničkih grupa treba da idu kod njega, nego upravo obrnuto, da on dođe u skupštinu i da položi račun za ono što je do sada radio po tom pitanju. Dakle, to su principijelni razlozi", rekao je Lutovac za Juronjuz.

On je dodao da je evropski plan neprihvatljiv, pre svega zbog načina na koji se došlo do njega.

"Jedini čovek koji je u tome učestvovao jeste predsednik Vučić, koji nije konsultovao nikoga po tom pitanju, a sa druge strane, on nam je sam rekao da ni on, jedini koji je učestvovao iz Srbije, apsolutno se ni o čemu nije pitao što se tiče tog sporazuma, nego ga je dobio po principu uzmi ili ostavi", ocenjuje Lutovac.

U čemu je smisao konsultacija?

Nismo dobili nikakav zvaničan poziv, a kada ga budemo dobili, onda ćemo ga zaista razmotriti  - i na nivou stranke i na nivou koalicije, ali i na nivou celokupne državotvorne opozicije koja u poslednje vreme nastupa zajedno po ovom jedino važnom pitanju za budućnost i bezbednost zemlje, kaže za RT Balkan Miloš Jovanović iz Novog DSS- i dodaje da će tada, kad dobije zvaničan poziv, dati i zvaničan odgovor.

On ističe da njegova stranka nikada nije bila protiv razgovora i da su potvrdno odgovorili i na prethodni poziv za konsultacije koje, kako navodi, nikada nisu ni usledile.

"Međutim, ovde se zaista postavlja pitanje smisla, jer neka dela su već počinjena, uz ogroman broj manipulacija i neistina. Kada se razgoliti ta šuma bežanja od odgovornosti i istine, dolazimo do potpuno jasnog zaključka - predsednik države se protivdržavno i antiustavno obavezao na sporazume kojima se implicitno priznaje secesija KiM", ocenjuje Jovanović. 

Ako je predsednik spreman da odbije sve to, to bi bila druga priča, ali šanse za tako nešto su skoro nepostojeće, zaključuje lider Novog DSS-a.

Zvanični poziv za sastanak sa predsednikom republike još nije stigao, potvrđuje za RT Balkan i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović, i kaže da je za sada te najave bilo samo u medijima.

"Kada i ako taj poziv nekada dođe, o tome će se izjasniti Predsedništvo Narodne stranke", navodi Jovanović.

Pitanje svrsishodnosti

Poziv za konsultacije još uvek nije upućen zvanično, baš kao ni prošli put kada je bilo najavljeno, a kada smo insistirali na konsultacijama, kaže za RT Balkan predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

"Smatramo da bi Srbija – da su tada održane konsultacije – imala daleko stabilniju političku situaciju u zemlji i daleko veći legitimitet koji bi predsednik uživao tokom pregovora u Briselu i Ohridu", ističe.

Ona dodaje da je iz očiglednih razloga ignorisan stav drugih političkih stranaka koje su mahom iz opozicije, a koje su se protivile dogovorima koji su postignuti u Ohridu, tako da se sada postavlja pitanje svrsishodnosti novih konsultacija.

"Da li smo mi pozvani da nam se predoči šta je već urađeno ili da budemo pitani za mišljenje? Ukoliko je prva opcija u pitanju, ne vidim razloga da budemo saučesnici, a kao odgovorni ljudi uvek ćemo razmotriti opciju razgovora na najvišim državnim adresama", poručuje Đurđević Stamenkovski.

Ni Pokret slobodnih građana nije dobio zvaničan poziv na konsultacije, već su za njega saznali iz medija, kaže narodni poslanik Natan Albahari.

On smatra da je "čudno zašto poziv dolazi sad, posle objavljivanja samog implementacionog plana" i postavlja pitanje zašto to nije urađeno pre.

"Ja ću vas podsetiti, mi smo pre Ohrida pozvali predsednika na konsultacije u parlamentu sa šefovima poslaničkih grupa u formi kolegijuma, kako bismo dogovorili i videli šta je na stolu pred sam odlazak. Sada pošto smo videli ovaj implementacioni plan, videli smo sporazum, malo je nejasno zašto smo sad pozvani na konsultacije, ako ćemo uopšte biti pozvani", rekao je Albahari za Juronjuz.

On napominje da PSG podržava sporazum i da bi trebalo da bude prihvaćen jer u "ovom trenutku boljeg predloga neće biti". 

Ni na adresu Pokreta Dveri nije stigao formalan poziv, ali ga oni i ne očekuju, poručuje narodni poslanik Ivan Kostić za Juronjuz.

"Ne očekujemo da ćemo dobiti poziv, mislim da ta izjava više služi za unutrašnju javnost, da pokaže kako predsednik ima demokratski kapacitet", ističe narodni poslanik.

Za Dveri je jedino prihvatljivo da aktuelna vlast odustane od ovakvih pregovora pod okriljem EU, da pregovore vrati u SB UN, da skupština izađe sa platformom o budućim koracima i da zajednički i država i vlast i opozicija imaju stav po ovom pitanju, a ne da predsednik Vučić samostalno vodi tu politiku, rekao je Kostić. 

image
VV inauguration
banner