Srbija i Balkan

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije: Niko na današnji dan ne tuguje

Veliki broj vernika okupio se i ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a mitropolit je prisutnima praznik čestitao vaskršnjim pozdravom "Hristos vaskrse"
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije: Niko na današnji dan ne tuguje© R.R./ATAImages

Vaskršnju liturgiju u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Veliki broj vernika okupio se i ispred hrama, a mitropolit je prisutnima praznik čestitao vaskršnjim pozdravom "Hristos vaskrse".

Joanikije je poručio da niko na današnji dan ne tuguje jer "oproštaj zasija iz groba".

"Neka se niko ne boji smrti jer nas oslobodi spasova smrt, ugasi je onaj koga je na držala…", kazao je mitropolit Joanikije.

Nakon liturgije pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija u kojoj je, između ostalog, poručio da se nasilje vrši i mimo ratova jer u vremenu u kom živimo ni odsustvo rata nije garant istinskog mira.

"Zločin i nasilje su postali deo svakodnevnice. Žene su najčešće žrtve nasilja, a kroz njih stradaju i porodice. A tako je i sa decom", naveo je patrijarh srpski.

Poručio je i da Hristos, koji je primio sebe na žrtvu jednom za svagda, za život sveta, nikada nas nije zaboravio niti ostavio.

"Neka molitvom zaštiti i spase pomiluje i sačuva rod naš pravoslavni od svih pošasti, nepravdi i nasilja. U tom molitvenom susretu sa njim znamo da svaka tragičnost postaje prostor nade i smisla…", naveo je patrijarh Porfirije, preneo je portal RTCG.

Kako je dodao treba "molitveno i pravdoljubivo da izražavamo legitimnu potrebu za narodnim jedinstvom".

Vaskršnjoj liturgiji u podgoričkom hramu prisustvovali su predsednik i premijer Crne Gore, Jakov Milatović i Milojko Spajić sa suprugama.

image