Srbija i Balkan

Vučević o obaveštajnoj agenciji u Prištini: Naše službe su doktori nauka za njih

Miloš Vučević naglašava da je jedan od glavnih atributa državnosti vojska, a da "Kosovo" i na ovaj način pokušava da dobije državu u punom kapacitetu
Vučević o obaveštajnoj agenciji u Prištini: Naše službe su doktori nauka za njih© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Vlada tzv. Kosova usvojila je Nacrt zakona o Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosnoj agenciji, za koju ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže da je u pitanju pokušaj prištinskih vlasti da zaokruže svoju državnost.

On je naglasio da Srbija neće potcenjivati njihove aktivnosti i da će ih pažljivo pratiti.

"Naše službe bezbednosti za njih su doktori nauka, a Srbija ima vojsku već dva veka. Kada to kažem, mislim na dugu tradiciju vojnoobaveštajnih i vojnobezbednosnih službi, naravno i BIA. One su daleko spremnije, obučenije i kadrovski opremljenije i njima će trebati mnogo vremena da uopšte mogu da razmisle da se porede sa nama", rekao je ministar vojni za TV Pink.

Vučević naglašava da je jedan od glavnih atributa državnosti vojska, a da "Kosovo" i na ovaj način pokušava da dobije državu u punom kapacitetu. 

"Ne treba sada to ni gurati pod tepih i nazivati umivenim formama. Oni 'Kosovo' vide kao nezavisnu državu, i jedan od atributa državnosti jeste i vojska, što je suprotno Rezoluciji 1244, suprotno Vojno tehničkom sporazumu koji je naša država zaključila sa NATO. Da li oni za to imaju resurse, ljudski potencijal, znanja, to je veoma upitno i sporno. Oni imaju intenciju da demonstriraju da imaju atribute države. Tim će naša pozicija biti nešto teža", navodi Vučević.

Ministar odbrane naglašava da su aktivnosti vojnoobaveštajne agencije uglavnom usmerene van teritorija države i da ne trebalo da funkcionišu na teritoriji pokrajine.

"Ona treba da služi za promociju nezavisnosti, promociju Kosovskih snaga bezbednosti ili da se bave obaveštajnim aktivnostima vezano za Republiku Srbiju i one države koje ne priznaju Kosovo i Metohiju. Da li su sami odlučili to da rade, ili ih je neko podržao, verujem da ima sigurno saveta i podrške iz nekih zemalja NATO pakta, ali ne i same Alijanse", kaže Vučević.   

Ministar dodaje da se oni koji rade na obuci pripadnike prištinske vojnoobaveštajne agencije trude da više ne budu terorističko planinska gerila.

"Naravno nemaju nivo obučenosti i školovanja kakve ima Vojska Srbije. Nemaju ni znanje, ni tradiciju i škole, kao što mi imamo počev od Vojne gimnazije, pa do akademije, sa čitavim nizom daljih elemenata razvoja vojne doktrine. Ali, i oni i sponzori njihove nezavisnosti rade na tome. Zovu ih na njihove vojne akademije, rade sa njima. Naša pozicija je vrlo delikatna po tom pitanju. Njihovi sponzori su svi oni sa kojima mi moramo da razgovaramo, da imamo otvoren dijalog i tako štitimo naše državne i nacionalne interese", istakao je Vučević.

Prema njemu, kosovsko–metohijsko pitanje je najteže pitanje na ovim prostorima.

image