Srbija i Balkan

Svedok iznosio optužbe, komandantu UČK Šalji pozlilo u Hagu

Bivši komandant UČK je izjavio da se borio protiv "vojne mašinerije zločinačkog režima Slobodana Miloševića, ali nikada protiv civila"
Svedok iznosio optužbe, komandantu UČK Šalji pozlilo u HaguGetty © Kael Alford

Nekadašnji pripadnik terorističke UČK (paravojna formacija Oslobodilačka vojska Kosova) Pjetr Šalja, kojem se u Hagu sudi za ratne zločine i to: lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, napustio je sudnicu u kojoj se vodi proces protiv njega za vreme izlaganja optužbi zaštićenog svedoka.

Šaljin advokat Žan-Luj Gilisen je izjavio da se "optuženi oseća uznemireno i da treba da se smiri", piše "Albanijan post".

"Gospodin Šalja ne želi da ostane ovde, odriče se svog prava, traži da ga zastupamo, ali želi da se vrati u pritvor, jer treba da se smiri", rekao je njegov advokat.

Prema navodima odbrane, s obzirom na Šaljino stanje, procenjeno je da bi on trebalo da prati dešavanja u sudnici iz pritvorske jedinice.

"Verujemo da je najbolje i za njega, i za sve, da se vrati, pa bih vas zamolio da razmotrite zahtev da se vrati u pritvor i da prati sednicu putem video veze", rekla je Šaljina odbrana.

Sudija Mapi Feld Folja zatražila je od Administrativne kancelarije da organizuje video vezu, kao direktan kanal komunikacije između Šalje i advokata.

"Pretresno veće ima ovlašćenje da naredi gospodinu Šalji da fizički učestvuje na svakoj sednici, kad god sud proceni da je njegovo fizičko prisustvo neophodno ili kada je to predviđeno propisom. Shodno tome, odobravamo zahtev Šalje da danas u raspravi učestvuje iz pritvorskog centra", rekla je sudija.

Zaštićeni svedok pod oznakom TV4-08, drugi dan zaredom svedočio je u Specijalizovanim većima u Hagu u slučaju bivšeg komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Pjetera Šalje, poznatog kao komandant "Vuk", koji je optužen za ratne zločine.

Svedok je pred porotom izjavio da je njegov otac izgubio vid usled mučenja Pjetera Šalje.

"Otac je počeo da gubi vid 2008. godine, operisan je, ali bezuspešno. Svi koji su bili tamo onesvešćivali su se od torture koja je nad njima vršena. Osumnjičeni (Šalja) je bio prisutan i izvršio nasilje sa još nekoliko osoba", rekao je svedok.

Dok je advokat komandanta "Vuka" Žan-Luj Žilisen bio iznenađen svedokom koji, prema njegovim rečima, kaže da mu je kuća bila opkoljena, a da ga nije bilo u kući.

"Rekli ste istražiteljima da su došli vojnici 'OVK' i opkolili kuću, ali aloi da vi u to vreme niste bili kod kuće. Da li se ovo poklapa sa objašnjenjem koje ste nam juče dali? Mislim da postoji neslaganje", upitao je svedoka.

Međutim, tužilac je naglasio da je svedok već u ponedeljak objasnio o kom se slučaju radi.

"Svedok nam je juče objasnio i konkretno sam pokazao ovaj deo njegove izjave i on nam je objasnio da prvi put nije bio, a drugi put je bio kod kuće", naglasio je tužilac.

Po završetku svedočenja, predsednik sudskog veća je dao instrukcije svedoku da ni sa kim ne razgovara o svom svedočenju pred Specijalnim sudom.

Šalja je uhapšen 16. marta 2021. od strane belgijskih vlasti, dok je njegovo prebacivanje u Specijalizovana veća 'Kosova' obavljeno 15. aprila 2021. Suđenje mu je počelo 21. februara. On se izjasnio da nije kriv, a uvodne reči izneli su Specijalno tužilaštvo i odbrana žrtava.

Bivši komandant UČK je u izjavi pred sudom rekao da se borio protiv "vojne mašinerije zločinačkog režima Slobodana Miloševića, ali nikada protiv civila".

Krivična dela za koja se Šalja tereti izvršena su između 17. maja i 5. juna 1999. protiv lica zatvorenih u mestu Kukeš u Albaniji u fabrici metala, koju je koristila UČK koristila kao logor.

image