Srbija i Balkan

Novi predsednik SANU: Akademija ne treba da se bavi dnevnom politikom; KiM je dnevna politika?

Knežević je dobio 75 glasova, dok je za njegovog protivkandidata, kompozitora Svetislava Božića glasalo 33 akademika
Novi predsednik SANU: Akademija ne treba da se bavi dnevnom politikom; KiM je dnevna politika?© A.K./ATAImages

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala je danas astronoma i dosadašnjeg generalnog sekretara Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije.

Knežević je dobio 75 glasova, dok je za njegovog protivkandidata, kompozitora Svetislava Božića glasalo 33 akademika.

Za potpredsednike su izabrani Zoran Popović (71 glas) i Miodrag Marković (71 glas).

Generalni sekretar je Nebojša Lalić, koji je dobio 62 glasa.

Po izboru, Knežević je izjavio da je to što je izabran za prvog čoveka SANU za njega posebno emotivan trenutak i zahvalio akademicima koji su mu ukazali poverenje, kao i onima koji su glasali drugačije. Takođe, zahvalio je i kolegama, s kojima će u naredne četiri godine voditi SANU, dodajući da će sarađivati u duhu poverenja i uvažavanja.

"Hvala na tome što ste izrazili podršku onom programu koji sam izneo. Obavezama koje me čekaju prilazim sa dužnim poštovanjem i velikom odgovornošću, s nadom da ću se uz vašu pomoć uspešno nositi sa svim izazovima. Svestan sam da to neće biti lako i jednostavno", rekao je novi predsednik SANU u prvom obraćanju.

Dodao je da su vremena uvek teška i složena, "pa valja imati i strpljenja i mudrosti" da im se prilagode i da vode SANU ka "mirnim vodama, do sigurnih luka".

Dnevna politika nije prostor delovanja Akademije

Knežević je rekao i da će biti spreman da podrži sve konstruktivne sugestije i učiniće sve što je u njegovoj moći da ispuni obećanja i da akademiji obezbedi kontinuitet s tradicijom koju baštini.

Odgovarajući potom na novinarska pitanja, Knežević je izjavio da u srpskom društvu postoji uvek niz društvenih i političkih problema, kao i da "akademija nije politička partija da se njima bavi na dnevnom nivou, ali ima svoju reč". Prema njegovim rečima, SANU može dati određene savete i mišljenja i na taj način pomoći da se nađu rešenja.

Istakao je i da bi im "bilo drago da sud akademije ima malo veći odjek u javnosti", odnosno da "ono što akademija govori treba saslušati".

Govoreći o bremenu koje je preuzeo stupivši na čelo SANU, Knežević je rekao da ne zna kako čovek može da se spremi za tu dužnost.

"Nadam se da ćemo u budućem periodu imati nešto više razumevanja javnosti i da će ono što govorimo biti pažljivije saslušano. U tom slučaju imaćemo manje nesporazuma i problema", naveo je Knežević.

Upitan o ulozi SANU oko pitanja Kosova, Knežević je upozorio da dnevna politika nije prostor delovanja akademije, koja je učinila "važne, velike napore da na neka pitanja odgovori".

Knežević je podsetio da je SANU održala važan međunarodni skup o pravnom aspektu secesije i da vode računa o kulturnom nasleđu.

"Što se tiče dnevne politike – postala je suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao mi u Akademiji. Politika političarima. Mi ćemo pomoći koliko treba i koliko nas pozovu", naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, SANU ne beži od bilo kog angažmana.

Akademija nastavlja "kopču s prethodnim periodom"

Ranije, na predstavljanju kandidata za rukovodstvo SANU, dosadašnji generalni sekretar Akademije rekao je da je važno da ta institucija "nastavi kopču s prethodnim periodom", što je naglasio i u današnjem obraćanju, kao i saradnju s Vladom Srbije, "ali s primesom političke uzdržanosti Akademije".

Protivkandidat Svetislav Božić je istom prilikom istakao da ova institucija "nije vladina organizacija, niti bi smela da bude destinacija kroz koju će delovati nevladine organizacije".

Uoči izbora reditelj Emir Kusturica doveo je SANU u vezu upravo s nevladinim organizacijama. Rekao je da ne očekuje spektakularne obrte po izboru novog rukovodstva jer "po svemu sudeći sve se radi kako bi jedna slavna institucija bila pretvorena u još jednu nevladinu organizaciju".

Na slavnu istoriju SANU ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je čestitao izbor za prvog čoveka SANU dr Zoranu Kneževiću, izrazivši želju da "ovu izuzetnu, tešku i odgovornu dužnost" obavlja na tragu dobre tradicije koju su slavom ovenčali velikani poput Pančića i Cvijića, Novakovića i Medakovića.

"Ovu dužnost preuzimate u vremenima kada su našoj Srbiji više nego ikada potrebni mudrost, jedinstvo i doprinos svakog pojedinca jednom cilju: da izađemo kao pobednici u borbi za razvijenu, mirnu, stabilnu, jaku i uspešnu državu", istakao je Vučić i dodao da su iskustvo i ugled dr Kneževića neophodni činilac napretka na putu preporoda Srbije, ekonomskog, obrazovnog, duhovnog i kulturnog.

Još jedan predsednik "prirodnjak"

Izborom Kneževića nastavlja se tradicija neravnomerne zastupljenosti članova i kandidata društvenih i humanističkih nauka s jedne strane, a s druge onih prirodnih i tehničkih.

Iako je u statutu SANU naglašeno da će se prilikom predlaganja i izbora novih članova voditi računa o ravnoteži između pojedinih oblasti, "društvenjaci" gube ovu bitku od 1971, odnosno od izbora fizičara i hemičara Pavla Savića na čelo najviše naučne i umetničke ustanove u Republici Srbiji.

Dr Zoran Knežević je diplomirao astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U svetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. bio je njen direktor.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine.

image
VV inauguration
banner