Srbija i Balkan

Mitropolija crnogorsko-primorska: Otvorena anticrkvena kampanja Đukanovića

U saopštenju se ističe da bi "svađalačka politika" Mila Đukanovića mogla da vrati podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo
Mitropolija crnogorsko-primorska: Otvorena anticrkvena kampanja Đukanovićawww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Predsednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju kandidata i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Iz Mitropolije su naveli da Đukanovićevi nastupi i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu i da je očigledno da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve.

U Mitropoliji smatraju da se sve to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

Navodi se da se poslednjih nekoliko godina, "uz Božiju pomoć", puno toga promenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore.

"Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima", zaključuje u saopštenju  MCP."Ponavljamo poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve", zaključuje se u saopštenju.

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori zakazan je za 2. april. U prvom krugu Milo Đukanović je osvojio 36 odsto glasova, dok je Jakov Milatović 29 odsto.

Prema istraživanju koje sprovela Nova srpska politička misao (NSPM) veće šanse za pobedu u drugom krugu ima Milatović.

Prema njihovim procenama nijedan glas onih koji su u prvom krugu glasali za Mandića, Bečića i Danilovića neće otići Đukanoviću pa aktuelnom predsedniku odgovara da deo tih birača ne izađe na izbore.

Đukanović je u prvom krugu imao prednost od šest odsto u odnosu na protivkandidata, tako da on može da računa na tri odsto glasova Draginje Vuksanović Stanković, dok  Milatović ima pomoć od 30 odsto glasova onih koji su ga podržali u drugom krugu, a radi se o liderima Demokratskog fronta, Demokrata, Ujedinjene CG, SNP, URE, Radničke partije i Prave CG, ocenjuju iz NSPM. 

image