Srbija i Balkan

DF pokreće akciju iz Zete: Hoće li primorati Crnu Goru da povuče priznanje "Kosova"?

Očekuje se da i ostale opštine u Crnoj Gori, pored Zete, u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine, usvoje deklaraciju o ukidanju i stavljanju van snage odluke o priznavanje tzv. Kosova
DF pokreće akciju iz Zete: Hoće li primorati Crnu Goru da povuče priznanje "Kosova"?© РТ Балкан

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) podržalo je na današnjoj sednici odluku odborničkog kluba "Za budućnost Zete", predvođenog Demokratskim frontom, da usvoji deklaraciju o "ukidanju i stavljanju van snage odluke" o priznavanje tzv. Kosova na teritoriji opštine Zeta na narednoj sednici Skupštine opštine Zeta.

Očekuju da isto urade i druge opštine u kojima većinu čine stranke "nekadašnje tridesetoavgustovske većine".

"I pored toga što je preko 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv priznanja tzv. države Kosovo i njenog uključivanja u međunarodne organizacije, jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN, vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića su nastavile spoljnu politiku Mila Đukanovića i Duška Markovića, što je u suprotnosti sa nacionalnim interesima Crne Gore i većine njenih građana", saopšteno je iz Predsedništva DNP-a.

Oni su poručili da zato podržavaju stav odborničkog kluba "Za budućnost Zete", da se u deklaraciji izražava neslaganje sa "manjinskom politikom vlade Dritana Abazovića", ali i svih prethodnih vlada koje su, "suprotno većinskoj volji građana, sprovodili i nastavljaju da sprovode izdajničku spoljnu politiku usmerenu protiv interesa Crne Gore i nama najbliže države u regionu, Srbije".

"Ujedno, Predsedništvo DNP-a očekuje da će nakon izglasavanja ove Deklaracije u Skupštini Zete i drugih opština u Crnoj Gori, u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine, usvojiti istu Deklaraciju i tako započeti proces vraćanja Crne Gore njenim istorijskim, duhovnim i državotvornim izvorištima", navodi se u saopštenju DNP-a.

image