Srbija i Balkan

Šta stoji iza napada albanskih lobista na Vučića u Senatu SAD?

Ključna stvar je nastojanje Amerike da pritiskom Srbiju natera da do Nove godine prizna nezavisnost tzv. Kosova
Šta stoji iza napada albanskih lobista na Vučića u Senatu SAD?Getty © Alex Wong / Staff

Cilj napada albanskih lobista na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Senatu SAD je da se oslabi pozicija Beograda u nastavku dijaloga oko Kosova i Metohije i da se diskredituje pregovaračka pozicija srpskog lidera, kao najvažnije karike u odlučivanju u Srbiji, izjavio je karijerni diplomata Zoran Milivojević za "Politiku".

Naime, pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata na saslušanju tokom pretresa posvećenog odnosu SAD prema Zapadnom Balkanu albanski i bošnjački lobisti su se udružili u tvrdnjama da Vučić ima veze s mafijaškim krugovima, a u tu svrhu je plasiran i nedavni članak "Njujork tajmsa".

U napadima je prednjačio demokratski senator Bob Menendez, koji je i vodio sednicu, gde je optužio Vučića da opstruira dijalog, ali i da promoviše viziju "srpskog sveta" čija je ideologija da destabilizuje region.

Komentarišući te ispade, Zoran Milivojević je rekao da je primetna nervoza u pojedinim političkim krugovima u Americi i da je to što se dogodilo signal da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao albanski ekstremista, ima pristalice u tvrdom jezgru Senata.

"Celo to svedočenje je bilo u funkciji pritisaka oko KiM i vodeća ličnost je predsednik spoljnopolitičkog komiteta Bob Menendez, koji se zalaže za zaoštravanje odnosa s Beogradom. Članak u 'Njujork tajmsu' je bio povod za debatu i dodatni pritisak na Vučića. Ključna stvar je nastojanje SAD da se pritiskom na Srbiju isposluje promena stava i proboj prema onome što je strateški plan, a to je da se Srbija natera da do Nove godine prizna nezavisnost Kosova. To je suština i napad na Vučića je ključan, jer je on najvažnija karika u odlučivanju u Srbiji", izjavio je Milivojević.

Da se pritisci pojačavaju smatra i nekadašnji diplomata Branko Branković.

"Podiže se temperatura jer stvari o pitanju Ukrajine ne idu kako su Amerikanci planirali. Pošto im ne ide kako treba, onda moraju da pojačavaju krizu na Balkanu, a naravno tu je uvek Kosovo. Tim pre što za naš stav o tom pitanju imamo podršku Kine i Rusije", precizirao je Branković za "Večernje novosti" i zaključio da razgovori u Briselu nisu doneli ništa i niti će, pa se sada pokušava nešto pričama sa svih strana.

image