Srbija i Balkan

Raković: Erupcija ekstremizma protiv patrijarha Porfirija veća nego 2016.

Napadi na poglavara SPC imaju za cilj da potkopaju činjenicu da je u turbulentnim vremenima patrijarh jedna od retkih osoba koja ima stabilizirajući potencijal, smatra Vladimir Vuletić
Raković: Erupcija ekstremizma protiv patrijarha Porfirija veća nego 2016.© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Erupcija ekstremizma protiv patrijarha Porfirija rezultat je netrpeljivosti i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i prema njenom poglavaru, smatra istoričar Aleksandar Raković i ističe da se tako nešto moglo čuti samo jednom – 2016. na zagrebačkoj televiziji Z1.

"Erupcija ekstremizma protiv patrijarha desila se samo jednom u Zagrebu 2016, na Z1 televiziji bio je govor mržnje nešto slabijeg intenziteta. Ta televizija nastupa sa proustaških pozicija, a zbog takvih nastupa njihovo regulatorno telo joj je zabranilo emitovanje programa na tri dana", rekao je Raković za Tanjug komentarišući uvrede i pretnje upućene patrijarhu Porfiriju koje su se mogle čuti u podkastu "Dobar, loš, zao".

Raković je istakao da se ta erupcija ekstremizma sada ponovila u Beogradu u još ekstremnijoj varijanti.

"Sve to se desilo na jednoj beogradskoj televiziji gde je jedan od gostiju psovao patrijarhu sestru, majku crkvi, panagiju, psovao je i popadije", rekao je Raković i podsetio da je patrijarh sahranio majku pre mesec dana.

Dodao je i da je izjava patrijarha izvučena iz konteksta, tj. da se ona nije bavila pravom prirodom njegovog odnosa prema ženama.

"Koliko je samo puta patrijarh govorio afirmativno o ženama, gde je izričito osudio napade na žene, i pominjao istu onu statistiku koju su nezadovoljne žene sa ekstremnim stavovima pominjale protiv patrijarha Porfirija. Patrijarh je jasno stavio do znanja kakav stav ima, ali ovde je nešto drugo u pitanju", rekao je on.

Raković smatra da nije dobro što postoje ljudi koji su deklarativno u SPC, a napadaju Srpsku crkvu sa ekstremnih pozicija.

"Patrijarh samo želi dobre odnose između Crkve i države, jer je to važno za stabilnost zemlje", rekao je Raković i dodao da bi voleo da ti odnosi budu u simfoniji, te da veruje da se s tim slaže većina građana.

Na delu stigmatizacija patrijarha

Da je na delu vrlo smišljena ideja da se patrijarh stigmatizuje, odnosno obeleži i ukaže da je on kao čovek daleko od onoga što bi trebalo da bude, izjavio je sociolog Vladimir Vuletić.

"U tekstovima pisanim s tom namerom, ističe se pitanje koliko lica patrijarh ima, zatim da je trpeza za kojom sedi uvek bogata i time se kod čitaoca želi napraviti distanca spram patrijarha", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, stalno se poteže pitanje da li Crkva ima pravo na svoje mišljenje, a Crkva, istakao je Vuletić, nije moderna nevladina organizacija nego ima različit stav prema onome što su trendovi.

Dodao je i da patrijarhu zameraju što navodno prati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ocenio to kao besmisleno.

"Činjenica je da je u turbulentnim vremenima patrijarh jedna od retkih osoba koja ima stabilizirajući potencijal. U nastupima protiv njega se zapravo to na neki način želi stigmatizovati i ukloniti iz javnog života i da se u određenim turbulentnim situacijama njegova reč ne uzima ozbiljno", rekao je Vuletić.

Govoreći o odnosu Crkve i predsednika države, izneo je da će Crkva uvek biti uz državu, odnosno njeno vođstvo, ma ko bio na čelu države, te da ni na koji način ne treba povezivati ideološke stavove i poglede na svet patrijarha i bilo kog političara u Srbiji.

"Crkva je iznad toga i ne zanimaju je pojedinačni, ideološki ni politički stavovi političara. Nju zanima država i ko je na čelu države. On je za nju glavni, tako je i bilo i tako će i biti", zaključio je Vuletić.

image
VV inauguration
banner