Srbija i Balkan

Sijarto: Energetska bezbednost Mađarske je danas nezamisliva bez Srbije

Ugovor o naftovodu možda je najvažniji potpisani sporazum između ove dve zemlje u istoriji, rekao je mađarski šef diplomatije
Sijarto: Energetska bezbednost Mađarske je danas nezamisliva bez Srbije© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je  prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji naftovoda koji će spojiti mađarsko selo Alđe i Novi Sad izjavio da je energetska bezbednost Mađarske danas nezamisliva bez Srbije, što važi i obrnuto.

Sijarto je na sastanku strateškog saveta Mađarske i Srbije na Paliću, rekao da je ugovor o naftovodu "možda i najvažniji potpisani sporazum između ove dve zemlje u istoriji", prenosi agencija MTI.

Mađarski ministar je, naveo da će "Srbijagas" i mađarska kompanija MVM zajednički osnovati kompaniju za trgovinu prirodnim gasom, koja će početi sa radom na jesen.

"Većina prirodnog gasa u Mađarsku stiže preko Srbije, a mi u ime Srbije držimo u skladištu preko 100 miliona kubnih metara gasa", kazao je on.

Sijarto je naglasio i da će između mađarskog sela Reske i Horgoša biti uspostavljen "najmoderniji, najveći i najsjajniji granični prelaz u Evropi", ističući da će to biti jedan od najvećih zajedničkih projekata svih vremena.

Mađarski ministar je naglasio da bi saradnja mogla da uđe i u "novu dimenziju u spoljnoj politici" - uz sporazum o uspostavljanju zajedničkog inostranog predstavništva Budimpešte i Beograda.

Ambasada Srbije u Kinšasi u Kongu biće domaćin diplomatskim predstavnicima Mađarske, a ambasada Mađarske u Valeti na Malti biće domaćin misije Srbije, rekao je on, dodavši da će ovaj projekat biti nastavljen i u drugim zemljama.

Sijarto je pomenuo i da je privredna saradnja Srbije i Mađarske oborila nekoliko rekorda, navodeći ulaganja mađarskih kompanija u Srbiju i trgovinsku razmenu koja je prošle godine dostigla šest milijardi evra.

image