Srbija i Balkan

"Novosti": Niko ne želi na čelo OŠ "Vladislav Ribnikar"

Kolektiv je dao punu podršku dugogodišnjoj direktorki Snežani Knežević koja je na tom mestu od 2005. godine i trenutno je u petom mandatu
"Novosti": Niko ne želi na čelo OŠ "Vladislav Ribnikar"© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ni jedan od kandidata koji su bili na razgovoru za direktora OŠ "Vladislav Ribnikar" nije želeo da prihvati tu funkciju, pišu "Novosti".

Naime, kolektiv je dao punu podršku dugogodišnjoj direktorki Snežani Knežević koja je na tom mestu od 2005. godine i trenutno je u petom mandatu. Smena direktora škola je u nadležnosti ministra prosvete i ima rok od godinu dana da to učini.

"Razgovori će biti nastavljeni, do sada je bilo više kandidata, ali niko od njih nije hteo da prihvati mesto direktora, tako da sadašnja direktorka obavlja tu funkciju. Procedura nalaže da da konkurs raspisuje Školski odbor, pa je neophodno pre toga imenovati novi Školski odbor i vršioca dužnosti direktora, što je u nadležnosti Vlade Srbije", rekao je neimenovani izvor "Novosti" i dodao da će privremeni organ zasedati ovih dana.

Vanredni nadzor inspekcija je započela 22. maja, a već 29. maja prosvetni vrh je saopštio da je taj nadzor završen i da je predloženo da se direktorka škole Snežana Knežević, koja Ribnikarom rukovodi od 2005. godine razreši dužnosti, kao i školski odbor koji upravlja školom. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, pedagog, psiholog, i sekretar škole su nakon disciplinskog postupka kažnjeni novčano odbijanjem od plate, saznaju "Novosti".

U inspekcijskom zapisniku, u koji su "Novosti" imale uvid, u dosijeima stručnih saradnika pedagoga i psihologa je utvrđeno da nedostaju dokazi o zasnivanju radnog odnosa, a nije dat na uvid ni ugovor o radu.

Inspekcija je navela da stručni saradnici ne vode evidenciju o svom radu u skladu sa pravilnikom a ne postoji ni plan rada pedagoga na mesečnom nivou, kao ni plan poseta psihologa časovima u školi.

Sekretaru škole se stavlja "na teret" da nije ukazao na nepravilnosti u radu u vezi sa pojedinim odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao i da nema dokaz da je izradio određena akta i ugovore.

U zapisniku se navodi i da direktorka škole pojedinim nastavnicima nije pravilno utvrdila status u vezi sa punim i nepunim radnim vremenom, već im je normom pomoćnika dopunjen fond časova, iako je zakonom propisano da pomoćnik direktora ima pravo da se vrati na poslove koje je obavljao pre postavljenja.

Zamereno je i da se knjiga dežurstva sporadično popunjavala a utvrđeno je da je bilo propusta i sa organizacijom ekskurzije za sedmi i osmi razred, jer je za pratioca grupe direktorka imenovala psihologa, iako on mora biti iz redova nastavnika.

Posle tragičnih događaja u ovoj školi, početkom juna je umesto Školskog odbora imenovan Privremeni Školski odbor, čiji mandat teče od 12. juna i može trajati najduže šest meseci, odnosno dok ministar ne utvrdi da su se stekli uslovi za prestanak privremenih mera, a dok traje trenutno stanje ne može se raspisati konkurs za izbor direktora.

image