Srbija i Balkan

"Marš mira" uznemirio Srbe iz Srebrenice: Iz kolone se vijorile ratne zastave zloglasne Armije RBiH

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske ukazao je da poslednjih godina takozvani marš mira unosi sve više nemira među srpske meštane Podrinja
"Marš mira" uznemirio Srbe iz Srebrenice: Iz kolone se vijorile ratne zastave zloglasne Armije RBiHGetty © Marco Di Lauro

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je "navodni marš mira Bošnjaka kroz Srebrenicu sa zastavama takozvane Armije Republike BiH provokacija za srpski narod" i pozvao nadležne institucije da reaguju i to zaustave.

"I ove godine se navodni marš mira Bošnjaka kroz Srebrenicu pretvorio u akt provociranja srpskog naroda jer su se u koloni vijorile ratne zastave takozvane ABiH koje srpski narod Podrinja podećaju na trogodišnje stradanja u kojem je ubijeno 3.267 Srba sa ovog područja", rekao je Ostojić agenciji Srna.

Ostojić je istakao da poslednjih godina takozvani marš mira unosi sve više nemira među srpske meštane Podrinja, te da ga prati ratnohuškačka retorika i da dovodi do rasta međunacionalnih tenzija i netrpeljivosti.

"Ukoliko se ovakve provokacije nastave, pozivamo nadležne institucije da reaguju i da zaustave provociranje i uznemiravanja Srba iz Srebrenice i Podrinja", poručio je Ostojić.

Učesnici takozvanog marša mira, među kojim su bila brojna deca i mladi, prošli su sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH kroz Srebrenicu. Na fotografijama su i deca koja nose oružje i muslimanske ratne zastave.

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je paravojna formacija tadašnje "krnje vlade" Republike Bosne i Hercegovine. Većinski je bila sastavljena od Muslimana, za vreme Rata u BiH. 

Na početku rata u Bosni pripadnici Armije Republike BiH vršili su zločine kako nad Srbima, tako i nad Hrvatima. 

Međutim, kada su hrvatske snage izvršile opsadu Posavine, bošnjačke snage im se priključuju i ratuju sa njima rame uz rame, protiv Srba. 

Za prvog komadanta, odnosno za načelnika Glavnog štaba Armije RBiH je izabran general Sefer Halilović, koji će tu funkciju obavljati do 1993. godine. Za njegove zamenike imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber.

Sedište Generalštaba Armije Republike BiH je bilo u Sarajevu i on je predstavljao najviši organ u komandnom lancu.

Islamski fundamentalista Alija Izetbegović u ratu je kao predsednik republike, prema komandnom lancu, bio vrhovni komandant Armije Republike BiH.

image