Srbija i Balkan

IO Društva psihologa: Ignjatović nije mogla biti smenjena, jer nije ni imenovana

Izvršni odbor Društva psihologa ističe da je Džamonja Ignjatović od strane aktuelnog IO izabrana za člana projektnog tima
IO Društva psihologa: Ignjatović nije mogla biti smenjena, jer nije ni imenovana© Tanjug/Marko Đoković

Izvršni odbor Društva psihologa Srbije saopštio je danas da prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović nije mogla da bude smenjena sa mesta koordinatora projektnog tima Društva psihologa jer, kako tvrde, na to mesto nikada nije imenovana ni od strane prošlog, tako ni od strane trenutnog izvršnog odbora, niti postoji odluka, odnosno dokument koji to potvrđuje, prenosi Tanjug.

Izvršni odbor Društva psihologa Srbije saopštio je to danas povodom pisanja lista i portala "Nova" da je Džamonja Ignjatović, "profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, poznata po kritičkim komentarima vlasti smenjena s mesta koordinatorke tima Društva psihologa Srbije (DPS), koje je angažovano na projektu pružanja psihosocijalne pomoći posle tragičnih događaja u 'Ribnikaru' i Mladenovcu".

Izvršni odbor Društva psihologa ističe da je Džamonja Ignjatović od strane aktuelnog IO izabrana za člana projektnog tima.

"Prilikom izbora koordinatora projektnog tima, Tamara Džamonja Ignjatović je za koordinatora projektnog tima predložila drugu koleginicu, a Izvršni odbor je doneo odluku o angažovanju koordinatora projektnog tima glasanjem između tri predložena kandidata za tu poziciju", navodi se u saopštenju.

Društvo psihologa odbacuje i tvrdnje objavljene u tekstu na portalu Nova.rs da su novi članovi izvršnog odbora povukli tim sa Filozofskog fakulteta, koji je pružao pomoć nastavnicima, roditeljima i deci.

Društvo psihologa objašnjava da su oni partner Institutu za mentalno zdravlje i da je za pružanje psihosocijalne podrške roditeljima i deci zadužen isključivo Institut, dodajući da se njihove aktivnosti odvijaju neometano, te ne postoji bojazan oko toga ko će sa decom o roditeljima raditi od septembra.

Takođe, navode i da su u prethodnom periodu pokušali da uspostave saradnju sa timom stručnjaka sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa kojima su, kako ističu, dogovarali način rada, planiranje i sprovođenje daljih aktivnosti.

"Filozofski fakultet u Beogradu pre toga nije bio angažovan od strane Društva psihologa Srbije na ovom projektu. Tim stručnjaka sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa kojima smo ostvarili kontakt, odbio je učešće u projektu, nakon što im je više puta predočeno da nije pravno moguće da budu angažovani kao institucija, već da ih Društvo psihologa može angažovati po ugovorima o autorskom delu uz isplatu određenog honorara", ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, svako angažovanje druge institucije u novčanoj vrednosti koju su za svoje usluge tražili članovi tima Filozofskog fakulteta, bi moralo da prođe kroz proces javne nabavke, koji traje dugo i samim tim onemogućava početak rada sa nastavnicima i pre početka školske godine.

Izvršni odbor Društva psihologa napominje da u tekstu na portalu "Nova" piše i da je "predsednica Društva psihologa Srbije predložila da obrazovnu podršku u toj školi rade kolege sa Filozofskog koje se bave obrazovanjem, potpuno volonterski".

Društvo psihologa napominje i da je netačno da bi tim stručnjaka sa Filozofskog fakulteta ili bilo koji drugi tim stručnjaka bio angažovan volonterski.

"Kao i za saradnike, pomagače i koordinatore raznih projektnih zadataka, honorari su predviđeni i za članove tima Filozofskog fakulteta. Međutim oni su insistirali da ne budu angažovani na taj način, već kao institucija, zbog čega su i odbili učešće na projektu", ukazuje se u saopštenju.

Društvo psihologa napominje i da je trenutno jedini njihov predstavnik u Radnoj grupi za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, na čijem je čelu bila premijerka Ana Brnabić, predsednica Društva psihologa Srbije prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović i njen angažman u Radnoj grupi niko nije dovodio u pitanje.

"Ukoliko u narednom periodu u Radnu grupu bude uključena i predsednica IO, to ni na koji način neće dovesti u pitanje angažovanje predsednice DPS-a u istoj Radnoj grupi. Pozicija Tamare Džamonje Ignjatović na mestu predsednice Društva psihologa Srbije takođe do sada nije dovođena u pitanje, njen mandat traje i nije bilo govora niti predloga o njenoj smeni", navodi se, između ostalog, u saopštenju Izvršnog odbora Drusstva psihologa.

Kažu i da sve odluke Izvršni odbor donosi demokratskim putem, glasanjem na sednicama Izvršnog odbora.

image