Srbija i Balkan

U Novom Sadu nema dupliranja besplatnih udžbenika

Đaci prvog razreda, njih 4.100, dobiće besplatan komplet školskih knjiga od Grada Novog Sada, a iz te odluke izuzeti su oni koji već dobijaju besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete, kažu u kabinetu gradonačelnika
U Novom Sadu nema dupliranja besplatnih udžbenika© Stefan Tomasevic/ATAImages

Grad Novi Sad jedna je od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja obezbeđuje besplatan komplet udžbenika za đake, a kako navode za RT Balkan iz gradske uprave ove školske godine besplatne školske knjige dobiće 4.100 prvaka.

Kako dodaju, za te namene obezbeđeno je 41.926.000 dinara.

Za deo školske populacije pojedine lokalne samouprave i republika obezbeđuju besplatne udžbenike. Ministarstvo prosvete iz svog budžeta finansira školske knjige za određene kategorije đaka osnovnih škola (učenici iz materijalno ugroženih porodica, oni iz višedetnih porodica, đaci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, nadareni), dok retke lokalne samouprave najčešće ovakvu pomoć obezbeđuju za najmlađe đake.

Kada je iz Grada Beograda najavljeno da će platiti udžbenike svim đacima prestoničkih osnovnih i srednjih škola, kojih ima oko 200.000, postavilo se pitanje da li će doći do dupliranja besplatnih kompleta, odnosno da li će neki đaci dobiti udžbenike i od Grada i od Ministarstva prosvete.

RT Balkan nije dobio odgovore na pitanja upućena gradskom Sekretarijatu za obrazovanje o tome da li su đaci koji već imaju pravo na besplatan komplet od resornog ministarstva izuzeti iz gradske odluke, a iz Ministarstva prosvete nam je rečeno da ih lokalne samouprave ne obaveštavaju o dodeli besplatnih udžbenika.

U Novom Sadu situacija je po tom pitanju jasna.

"Đaci za koje Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike su izuzeti iz besplatnih kompleta koje obezbeđuje Grad Novi Sad", navode iz kabineta gradonačelnika.  

Dodaju da distribucija besplatnih udžbenika koje obezbeđuje Grad Novi Sad nije počela jer je javna nabavka u toku, ali da će biti realizovana do početka školske 2023/2024 godine.

image