Srbija i Balkan

Besplatni udžbenici uveliko stižu u beogradske škole

U više škola u prestonici počeli su da stižu udžbenici koje je za đake obezbedio grad Beograd, a najveći deo isporuke očekuje se sledeće sedmice
Besplatni udžbenici uveliko stižu u beogradske škole© Stefan Tomasevic/ATAImages

Počela je distribucija besplatnih udžbenika koje će za sve beogradske osnovce i srednjoškolce obezbediti glavni grad i očekuje se da bude završena pre prvog školskog dana, piše "Politika".

Sve škole se spremaju da dočekaju đake. Pred ulazom u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i to glavnim, iz Ulice kralja Milutina, dostavljač udžbenika, tetkice i domar iz belog kombija istovaruju kese đačkih knjiga.

"Brže ide kad nosimo u rukama nego kad pakujemo na kolica. Za svaki naredni razred sve teži udžbenici", komentarisali su u radnoj atmosferi, a dostavljač se nasmešio kad su ga spremačice upitale da li je osim besplatnih udžbenika doterao i neki ranac na poklon za učenike.

U više beogradskih škola za "Politiku" je potvrđeno da su počeli da stižu udžbenici koje je za đake obezbedio grad Beograd. Negde ih je stiglo manje, negde više, a najveće isporuke očekuju se sledeće sedmice. Istovremeno, osnovnim školama i dalje pristižu udžbenici koje za određene kategorije osnovaca na republičkom nivou kupuje resorno Ministarstvo prosvete.

"Iz grada je svim prestoničkim školama stiglo obaveštenje da isporuka udžbenika treba da se završi do 1. septembra, a da je naša obaveza da formiramo komisije za prijem udžbenika, što smo i uradili, a sav posao oko dostave i preuzimanja knjiga očekujemo da bude gotov pre nego što se đaci vrate u klupe. Takođe, nisu još uvek stigli svi, ali očekujemo da će blagovremeno stići, udžbenici koje za učenike obezbeđuje Ministarstvo prosvete. Đaci kojima sleduju knjige resornog ministarstva, po svemu sudeći, dobiće još jedan komplet koji obezbeđuje Grad Beograd", rekao je za "Politiku" Mladen Stevanović, direktor najstarije prestoničke osmoletke "Kralj Petar Prvi".

Svi osnovci, a prvi put i svi srednjoškolci, u glavnom gradu u novoj školskoj godini koristiće besplatne udžbenike, i to potpune komplete školskih knjiga koje su za nastavu odabrali njihovi učitelji i nastavnici. Na predlog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, tako je odlučila gradska uprava. Ideja da baš svi beogradski đaci dobiju na poklon udžbenike od grada upravo se ostvaruje.

"Procedura nabavke udžbenika za đake osnovnih i srednjih škola u Beogradu ista je kao i prethodnih godina. Svaka škola bira izdavača kao i ranije, potpisuju se ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole, a jedina razlika je u tome što je grad obezbedio sredstva, što će udžbenici za svu decu biti besplatni, što ćemo ih ovoga puta mi platiti. Sada je na školama i izdavačima da sprovedu proceduru i nema razloga da ne verujem da će 1. septembra učenike sačekati udžbenici u učionicama ili tamo gde su ih čekali svih prethodnih godina u zavisnosti od škole, kako je i ranije funkcionisalo", rekao je Šapić.

Sredstva za ovu namenu planirana su i obezbeđena budžetom za 2023. godinu.

Grad Beograd je odlučio da obezbedi novac za udžbenike za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Smatramo da je to izuzetno važno, naročito u septembru, jer za roditelje školaraca i dece koja se spremaju za školu, septembar je finansijski najopterećeniji mesec, a kasnije su to i decembar i januar kada dolaze novogodišnji praznici.

Suštinski, značajno je da se pomogne roditeljima, jer odgovorna gradska uprava treba da vodi brigu o svojim građanima, smatra gradonačelnik Beograda i uverava da će i ubuduće svi đaci u glavnom gradu dobijati besplatne udžbenike.

image