Srbija i Balkan

I specijalisti će pisati recepte: Novine u zdravstvu

Kompletna reorganizacija zdravstvenog sistema biće gotova do 2026.
I specijalisti će pisati recepte: Novine u zdravstvu© Milos Tesic/ATAImages

Digitalizacija i reorganizacija zdravstvenog sistema u Srbiji, koja bi trebalo da se završi do 2026. godine, doneće mnoga olakšanja za pacijente.

Jedna od promena koja se najavljuje je da će ubuduće e-recepte moći da pišu i specijalisti, tako da pacijenti neće morati nazad kod svog lekara u dom zdravlja da bi im on izdao recept za lek koji je preporučio specijalista.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže za "Novosti" da su specijalisti pre 25 godina takođe imali ovu mogućnost, ali je ona zbog zloupotreba ukinuta.

"Mislim da je ovo dobra odluka i da će najviše da znači samim pacijentima", priča profesor za "Novosti". "Sada, u eri kada svi podaci mogu da budu na jednom mestu, kada mogu da se upoređuju i analiziraju neće biti previše prostora za malverzacije".

Međutim, nisu svi specijalisti istog mišljenja. Oni smatraju da će njima dozvola da pišu recepte, kako kažu, u velikoj meri da skrati vreme pregleda za pacijenta, jer za razliku od pre tri decenije sada je, kažu, mnogo manje lekara, a lekova je pregršt što zahteva mnogo administrativnog i farmakološkog posla. Kako kažu, nije im jasno zašto sam lekarski izveštaj nije recept i zašto pacijent na osnovu njega ne može da podigne lek, već može samo da ga kupi.

Profesor dr Radomir Naumović, nefrolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, kaže da bi ova odluka predstavljala olakšanje za pacijente, ali "veliki teret za njega".

"To će da nam bude dodatni posao, a već imamo velike gužve i veliki broj pregleda", rekao je Naumović.

S druge strane, u domovima zdravlja za "Novosti" kažu da bi izabranim lekarima bilo mnogo lakše kada bi i specijalisti prepisivali e-recepte, jer bi ih to u velikoj meri rasteretilo, ali bi, po njima - uslov za to bio da se završi objedinjavanje informacionog sistema u zdravstvu.

"Specijalisti su eksperti za usku oblast medicine i oni bi propisivali lek u domenu patologije kojom se bave, ali bi u tom slučaju bilo neophodno da imaju uvid u e-karton pacijenta, da znaju koje lekove već pije i da li ima bolesti iz neke druge oblasti", kaže direktor jednog od većih domova zdravlja u Srbiji, koji je zamolio da mu se ne pominje ime.

Inače, među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa digitalizacije i reorganizacije zdravstva nalaze se i e-uput i e-bolovanje.

U proces digitalizacije zdravstva takođe, biće uvršteno i elektronsko praćenje izdavanje lekova na recept i potrošnja lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama.

Pojedina istraživanja pokazala su da građani Srbije u proseku idu tri do četiri puta do svog izabranog lekara kako bi dobili upute za specijalističke preglede koji su im potrebni, saznali dijagnozu i dobili terapiju.

Rešenje bi, slaže se većina medicinskih radnika, predstavljao specijalistički e-uput, nova procedura koja bi svim lekarima specijalistima, na svim nivoima zdravstvene zaštite, dala mogućnost da upućuju pacijente na druge specijalističke preglede, stacionarno lečenje, kontrole ili komisiju.

image