Srbija i Balkan

Istraživanje o zdravlju mladih: Prvi seks sa 11 godina, tri puta mesečno pilula "za dan posle"

Ginekolozi upozoravaju da je su deca nekada stupala u seksualne odnose sa 15 ili 16 godina, a sada sve veći broj njih to čini sa 11, 12 ili 13 godina
Istraživanje o zdravlju mladih: Prvi seks sa 11 godina, tri puta mesečno pilula "za dan posle"Getty © Luke Dray/Getty Images

Sve je više dece mlađe od 11 godina koja stupaju u seksualne odnose, podaci su istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a ginekolozi upozoravaju da devojčice sve češće koriste kontraceptivne pilule "za dan posle" i to do tri puta mesečno.

Broj dece od 11 godina koja kažu da su već imala seksualne odnose (22 odsto) udvostručen je u odnosu na 2018. godinu, navedeno je u Batutovom "Istraživanju ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji u 2022", gde se navodi da je većina mladih prvi seksualni odnos imala u 15. godini života.

I lekari u šoku

Ginekolog Jasmina Lapčević Pešić za RT Balkan kaže da je donja granica za stupanje u seksualne odnose bila 15 ili 16 godina, a sada je pomerena na 11, 12, 13 godina.

"Znam da ste zbunjeni, ponekad sam i ja zatečena onim što doživim u praksi. Tačno je da su masovnije pojave zloupotrebe tablete "za dan posle". Nekad se ta vrsta kontracepcije izdavala na recept uz strog lekarski nadzor, međutim sada može da se slobodno nabavi u apotekama. U pitanju je metod kontracepcije koji se pripisuje u izrazito kontrolisanim uslovima. Češća upotreba od dva puta godišnje je nepreporučljiva jer može da izazove ozbiljne posledice u mladom organizmu, recimo poremećaje menstrualnog ciklusa, obilna krvarenja, pa i neplanirane trudnoće", navodi naša sagovornica.

Ona potvrđuje da je imala slučajeve devojčica koje su sa 13 godina već imale abortus.

"Tinejdžerke nam uglavnom dolaze kad se neki problem već pojavi, ali ima i onih koje žele da razjasne nedoumicu, pa na ginekološke preglede dolaze u društvu roditelja. Imaju bezbroj pitanja, od kontracepcije, polno prenosivih bolesti, kondiloma, virusnih infekcija itd. Međutim, najčešće odgovore traže na internetu, u svom neposrednom i nemedicinskom okruženju, od drugarica. Ti saveti znaju da budu netačni, a ponekad i nedobronamerni", upozorava dr Lapčević Pešić.

Najniža stopa korišćenja savremenih metoda kontracepcije 

Prema njenim rečima, odlazak ginekologu bi trebalo da bude deo zdravstvene kulture.

"Moramo da razbijamo predrasude, tabue i strah. Mladi bi od najranijeg uzrasta trebalo da dolaze na redovne kontrole, a prvu pravovremenu informaciju, bez zabluda i izgubljenog vremena, trebalo bi da potraže od porodice, izabranog lekara i izabranog ginekologa", objašnjava dr Jasmina Lapčević Pešić.

Prema rezultatima poslednjeg "Istraživanja zdravlja stanovništva" koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", naši građani pretežno primenjuju tradicionalne metode kontracepcije, poput određivanja plodnih dana, apstinencije ili prekidanja snošaja.

Na to ukazuje analiza povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, 26. septembra 2023. godine, sprovedena u 29 zemalja prema kojoj je Srbija među zemljama sa najnižom stopom korišćenja savremenih kontraceptivnih sredstava.

"Batutovo" istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji u 2022, takođe pokazuje da je 16, 9 odsto učenika osnovnih i srednjih škola imalo seksualne odnose, a 2018. godine ih je bilo 23,6 odsto. 

Prezervativ koristi svaki drugi učenik, dok se na kontracepciju opredeli svaki osmi. 

Kod učenika prvog razreda srednjih škola, upotreba kondoma od 2018. do 2022.godine porasla je za 0,1 odsto (64,5 odsto), dok se kontraceptivne pilule upotrebljavaju za 3,4 procenta više (13,2 odsto).

U ovom istraživanju koje je sprovedeno prošle godine učestvovalo je gotovo 4.000 učenika iz 101 osnovne i srednje škole u Srbiji. 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner