Srbija i Balkan

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo da izruči Prištini još jednog državljanina Srbije

Mi­ni­star prav­de Crne Gore Mar­ko Ko­vač je odbio izručenje državljanina Srbije Prištini, zbog sumnje da je reč o političkom progonu
Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo da izruči Prištini još jednog državljanina SrbijeGetty © Michael Regan/Getty Images

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo je da Prištini izruči Živka Vuksanovića, radi krivičnog gonjenja za krivično delo navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvestio je podgorički portal "Dan".

Mi­ni­star prav­de Mar­ko Ko­vač je, navodi se, odbio izručenje državljanina Srbije Prištini, zbog sumnje da je reč o političkom progonu.

Vuksanović je po poternici u Crnoj Gori uhapšen 1. oktobra ove godine. Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor.

Portal piše da je ministar Kovač ocenio da je da se i u ovom slučaju može raditi o "zloupotrebi prava u političke svrhe", kao što je to slučaj sa Momčilom Vukotićem čije izručenje Prištini je takođe nedavno odbio.

Kovač je u rešenju, prema saznanjima portala, ocenio da zbog veoma loših odnosa Beograda i Prištine, nedostatka direktne saradnje, te činjenice da radnje koje se Vuksanoviću stavljaju na teret nisu ni konkretizovane, ni dokazima potkrepljene, i u ovom slučaju preovladava politička dimenzija.

Eventualnim izručenjem Vuksanovića, zaključuje, bio bi povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ministar Kovač je nedavno odbio zahtev Prištine da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama.

Vukotić je takođe bio uhapšen po zamolnici Prištine zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

image