Srbija i Balkan

Hrvatski diplomata Šnajder proteran zbog špijunaže; Zagreb: Očekivali smo eskalaciju iz Srbije

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova odbacuje navode da je njihov diplomata uključen u špijunažu i vrbovanje za tamošnju službu
Hrvatski diplomata Šnajder proteran zbog špijunaže; Zagreb: Očekivali smo eskalaciju iz SrbijeGetty © Photo by Stuart Franklin/Getty Images

Prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske Hrvoje Šnajder proteran je zbog špijunaže, nezvanično je potvrđeno "Novostima".

U pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju, koja reguliše diplomatsko konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Zagreb: Očekivali smo eskalaciju iz Srbije

Po ovoj odluci, oglasilo se Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je izrazilo žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog službenika u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope izuzetno važna za celu Evropu", piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata.

"Zabrinjava nas što proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na službenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zadržava pravo da odgovoriti na ovaj potez u vreme i na način koji odabere, zaključuje se u saopštenju.

image