Srbija i Balkan

Hrvatska policija: Utvrđujemo okolnosti povodom uzvika "za dom spremni" u Vukovaru

Portparol Policijske uprave rekao je da je MUP nadzirao događaj i da sprovodi aktivnosti kako bi se utvrdile "sve okolnosti i u vezi sa tom situacijom"
Hrvatska policija: Utvrđujemo okolnosti povodom uzvika "za dom spremni" u Vukovaru© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ nr.

Hrvatska policija saopštila je da sprovodi aktivnosti u vezi sa "sporadičnim" uzvicima "za dom spremni" koji su se čuli u Vukovaru tokom prolaska kolone sećanja u subotu.

Portparol Policijske uprave vukovarsko-sremske Dragoslav Živković rekao je da je MUP nadzirao događaj i da sprovodi aktivnosti kako bi se utvrdile "sve okolnosti i u vezi sa tom situacijom", prenosi "Hina".

U koloni sećanja se, prema podacima gradskih vlasti, nalazilo 150.000 ljudi.

Tokom prolaska kolone gradskim ulicama sporadično su se mogli čuti uzvici "za dom spremni", a pojedinci su pozdravljali dizanjem ruke.

U koloni sećanja bili su predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Penava je nekoliko dana ranije poručio da oni koji misle da "narušavaju dignitet i dostojanstvo vukovarske žrtve u Domovinskom ratu nepriznavanjem vrednosti Domovinskog rata ili misle da u Vukovaru mere kukuruz", ne treba da dolaze 18. novembra u Vukovar.

Predstavnici srpske zajednice nisu se pojavili, zbog pretnji koje je Domovinski pokret uputio Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDS S) i njenom lideru Miloradu Pupovcu. Zbog tih pretnji delegacija SDS S-a je odlučila da ne ide u Vukovar i Škabrnju jer, kako su saopštili, žele da očuvaju svoje dostojanstvo i dostojanstvo komemoracija.

image