Srbija i Balkan

Izaslanik Velike Britanije za Balkan: Formirati ZSO, London podržava nezavisnost "Kosova"

Prethodnih dana Stjuart Pič imao je niz sastanak u Beogradu i Prištini, a potom je objavio video-poruku
Izaslanik Velike Britanije za Balkan: Formirati ZSO, London podržava nezavisnost "Kosova"© Milos Tesic/ATAImages

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič istakao je danas da Beograd i Priština treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa i naglasio da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Pič je u video-snimku koji je objavio na Fejsbuku, po završetku posete Prištini, saopštio da je tamo imao brojne sastanke i razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija u pokrajini, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao da je na svim ovim sastancima istakao da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti takozvanog Kosova.

Povodom događaja u Banjskoj 24. septembra, Pič je rekao da je pažljivo saslušao zabrinutosti iznete tokom sastanaka, i saopštio da Velika Britanija očekuje da organizatori tog incidenta budu pozvani na odgovornost, što je prema njegovim rečima ista poruka koju je poslao tokom boravka u Beogradu prošle nedelje.

Pič je rekao da je saslušao i zabrinutosti i očekivanja Srba sa KiM i poručio da je vreme da se krene napred sa postojećim naporima, kako bi svi građani osetili da imaju budućnost, kako je naveo "u raznolikom i multikulturnom Kosovu".

"Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU, važan je deo ovih napora", zaključio je Pič.

image