Srbija i Balkan

Ako može "Druga Srbija", zašto ne bi mogla i "Druga Ukrajina"?

"'Druga Ukrajina' je ona Ukrajina koju volim i koju svi mi volimo, koja ne podržava nacizam i ubistva sopstvenih građana, svoje dece u Donbasu", kaže Dragan Stanojević
Ako može "Druga Srbija", zašto ne bi mogla i "Druga Ukrajina"?www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

U Srbiji se devedesetih godina formirala "Druga Srbija", čiji su se pripadnici smatrali "intelektualnom elitom" u odnosu na "zatucanu Srbiju koja podržava Slobodana Miloševića", te da imaju više prava u odnosu na "krezubi plebs". Valjda su mislili da su lepši, pametniji i sposobniji od ostatka svog naroda.  

Srpski medij luksemburškog pedigrea, "Danas" poznat po navijanju za "Drugu Srbiju", nije krio antiruski sentiment kada je objavio je vest da je pokret "Druga Ukrajina", političara Viktora Medvedčuka, registrovao predstavništvo u Srbiji.

Po čemu je "Druga Srbija" poželjna kao i "prva Ukrajina" sa Vladimirom Zelenskim na čelu, a "Druga Ukrajina" nije tako prihvatljiva opcija za "intelektualnu elitu"?

Zastupnik ovog udruženja u Srbiji Dragan Stanojević, naš uspešan privrednik koji je gotovo pola svog veka živeo i poslovao u Ukrajini, pita se kako su novinari "Danasa", ali i Radija Slobodna Evropa iz Ukrajine odmah saznali i ekspresno obnarodovali registraciju "Druge Ukrajine" u Srbiji. 

"Stigla su mi pitanja iz RSE iz Ukrajine, pa iz 'Danasa', preneo je i N1... Neke teorije zavere su razvili, ma katastrofa šta su sve napisali", kaže za RT Balkan Dragan Stanojević. 

Stanojević veruje da su iz neke od obaveštajnih službi dobili te podatke jer su ga vrlo brzo po registraciji zvali predstavnici medija, a ne veruje da neko po čitav dan samo pregleda sajt APR-a. 

"Slobodni mediji" odmah su se bacili u istraživačko novinarstvo, pa su pokret Putinovog kuma povezali, sa kim nego sa Putinom, a onda dalje, sa tri klika mišem došli do Stanojevića.

Kako kaže naš sagovornik, glavni urednik ukrajinskog RSE, koji ga je prvi kontaktirao upitao ga je neironično: "Da li vi želite i u Srbiji da radite ono što je Putin u Ukrajini". 

Svemu tome i domaći "Danas" pristupio je senzacionalistički, kao da u Srbiji nema izbeglica iz Ukrajine, i kao da je vrhunac istraživačkog novinarstva tri klika mišem na sajtu Agencije za privredne registre gde je pokret registrovan. 

Protivnici režima Vladimira Zelenskog

Kako kaže Stanojević, postoje desetine miliona ljudi koji su bili prinuđeni da pobegnu iz Ukrajine zbog "nacističkog režima" Vladimira Zelenskog. Neko je, kako kaže, pobegao u Rusiju, neko na Zapad, a neko je i u Srbiju "i ovde ih ima puno".

"'Druga Ukrajina' je nova politička platforma formirana u cilju pripreme za promenu političkog sistema u Ukrajini. Jasno je da ovaj nacistički režim ne može da opstane", kaže Stanojević, dodajući:

"Isto tako je jasno da se desetine miliona građana ruskog ili ukrajinskog porekla van države i postoji potreba da sve te ljude okupimo, ako im treba pomoć i da se pomogne, bez obzira na političko opredeljenje."

U pokretu "Druga Ukrajina" nalaze se i nekadašnji visoki državni, policijski i vojni funkcioneri Ukrajine koji žele da se bore za pravu Ukrajinu, onu koja zna da su joj Srbi prijatelji, a Rusi nisu neprijatelji. 

Zelenski je, kako kaže naš sagovornik, rešio da ide i protiv Amerikanaca. Da bi se održao na vlasti uspeo je da isposluje odlaganje izbora koji bi se u redovnom terminu održavali početkom 2025. godine.

"On sada može da zakaže izbore i bude počišćen sa političke scene, a vrlo je moguće da će doći do puča. Druga opcija je da sačeka da prođu izbori u Americi, to bi mu 'produžilo život' dok se to ne završi, jer su ga i oni delimično otpisali", ukazuje naš sagovornik.

Kako kaže, "karta se stavlja na Zalužnog, a animiraju se i politički lideri kao što je Petro Porošenko, Julija Timošenko, Vladimir Kličko".

"Sve su to funkcioneri koji Zelenskog gledaju kao strvinu koju treba da pojedu, ali još nisu dobili komandu iz Amerike. Amerikancima je, naravno, u interesu da pripišu neuspeh Zelenskom i njegovoj nesposobnosti", naglašava Stanojević.

Iako je uspeo da navedene političke lidere natera da potpišu odlaganje izbora, to će, veruje Stanojević, biti kratkog daha i odlaganje neizbežnog.

"Svestan je da ima stotine hiljada nezadovoljnih građana, ali i jaku opoziciju koja bi sukob u Ukrajini rešila na drugi način u odnosu na ovo što se dešava, on ne sme da rizikuje sa izborima", kaže Stanojević, ističući:

"Zelenski se najviše boji 'kijevske ulice', jer kada oni izađu ne poštuju nikakav zakon, za njih nema pravila. Kako su hteli da reše Janukoviča, tako će i Zelenskog."

Stanojević potvrđuje i da je Zelenski sklon likvidaciji političkih protivnika. Naime, u Podmoskovlju je ubijen i njegov dobar prijatelj Ilija Kiva, koji je bio poslanik Rade i jedan od najuticajnijih opozicionih političara, ali je bio prinuđen da pobegne iz Ukrajine u Rusiju.

Da su se usprotivili odlaganju izbora, kaže Stanojević, ostali opozicionari u Ukrajini bili bi označeni kao "ruski agenti" i veoma brzo bili bi likvidirani.

Zašto "Druga Ukrajina"? Zato!

Stanojević navodi zbog čega je odlučio da pomogne u registrovanju filijale "Druge Ukrajine" u Srbiji.

"'Druga Ukrajina' je ona Ukrajina koju volim i koju svi mi volimo, koja ne podržava nacizam i ubistva sopstvenih građana, svoje dece u Donbasu. To je druga Ukrajina u odnosu na ovu kakva postoji danas i zato sam ih podržao", navodi Stanojević, dodajući:

"Pomaganjem izbeglima iz Ukrajine koji su u Srbiji, u socijalnom i ekonomskom smislu, bez obzira na njihovo političko ubeđenje, gradimo temelje za novu Ukrajinu. To će pomoći i građenju još boljih odnosa Srbije, Ukrajine i Rusije budući da je Medvedčuk Putinov kum, odnosno da mu je Putin krstio ćerku, što nije nikakva tajna."

Na pitanje da li će kum Vladimira Putina i lider "Druge Ukrajine" obići filijalu u Srbiji, Stanojević, koji je kandidat za poslanika na izbornoj listi "Mi glas iz naroda - profesor doktor Branimir Nestorović", odgovara potvrdno. 

"Biće zvanične posete, čim uđemo u parlament", poručuje Stanojević.

Time što su izabrali da u Srbiji registruju svoju filijalu, jasno su pokazali kakav odnos prema ovoj zemlji i narodu imaju i sadašnja ruska, i buduća ukrajinska vlast. 

"Sistem Vladimira Zelenskog je od Srba napravio neprijatelje, a mi želimo da dokažemo da to nije tako. Trebaće puno vremena da ispravimo sve greške koje je Zelenski napravio", ističe naš sagovornik.

"Druga Ukrajina", dakle, zalaže se za prestanak sukoba, pomirenje i ne deli ljude na "nižu" i "višu" rasu. Kome bi onda mogao da smeta pokret koji se zalaže za mir i prosperitet? Osim, ako... A mi nismo "drugosrbijanci".

image