Srbija i Balkan

Lajčak: Odvojeni razgovori s pregovaračima Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije istakao je i da je EU spremna za proširenje, odnosno da se unaprede evropske integracije Zapadnog Balkana
Lajčak: Odvojeni razgovori s pregovaračima Beograda i Prištine© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se tokom proteklih dana u Briselu, sa svojim timom, pripremao za predstojeće odvojene razgovore s glavnim pregovaračima Beograda i Prištine.

Lajčak je, u pregledu aktivnosti prošle nedelje koji je objavio na svojoj Fejsbuk stranici, naveo da je imao otvorenu razmenu mišljenja sa članovima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, koji su bili u poseti EU.

"Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam Nemačkoj na snažnoj podršci mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona", istakao je Lajčak.

Naveo je da je bio pozvan da govori na panelu organizovanom u okviru godišnjeg samita Prijatelji Evrope – EU – Zapadni Balkan u Briselu.

"U svom obraćanju naglasio sam da je prvi put u poslednje vreme EU spremna za proširenje. Krajnje je vreme da se iskoristi prilika da se evropske integracije Zapadnog Balkana unaprede", naglasio je on.

Lajčak je, takođe, napisao da se sastao s američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom.

"Uvek je korisno uporediti beleške i planirati sledeće korake. Zahvalan sam na odličnoj saradnji EU i SAD na dijalogu", istakao je on.

image
VV inauguration
banner