Srbija i Balkan

RT Balkan izborni specijal (5. DEO): Da li se u Srebrenici dogodio genocid?

U susret izborima koji će biti održani 17. decembra RT Balkan je od predstavnika najvažnijih lista pokušao da dobije odgovore o svim važnim političkim pitanjima
RT Balkan izborni specijal (5. DEO): Da li se u Srebrenici dogodio genocid?Getty © Sean Gallup

Predizborna kampanja u Srbiji ulazi u završnicu, a do sada su je obeležile standardne međusobne optužbe opozicije i vlasti, neočekivane nove podele među prozapadnom opozicijom kao i varnice u okviru vladajuće koalicije, pa čak i erotski snimak jednog od opozicionih političara.

Zbog takvih dešavanja, stavovi stranaka o važnim političkim pitanjima pali su u drugi plan.

Današnje pitanje za predstavnike stranaka glasi: Da li se u Srebrenici dogodio genocid?

Funkcioner Srpske napredne stranke, inače pravnik po struci, Vladimir Đukanović kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

"Po svim pravilima i konvencijama koje bi definisale šta je genocid, o tome nema ni govora", kaže Đukanović za RT Balkan.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pitanje Srebrenice završeno i zatvoreno još 2010. kada je Skupština Srbije donela Deklaraciju u kojoj se reč genocid ne spominje.

Podsetio je svojevremeno da je rezolucija usaglašena sa Turskom i Bosnom i Hercegovinom i da nema razloga da se sada taj termin uvodi, niti bilo šta menja.

"Niko u Srbiji ne osporava zločine, ali država traži da postoji ravnopravnost u kažnjavanju zločinaca", poručio je Dačić u Skupštini Srbije.

Srbi su u medijskom ratu unapred osuđeni za genocid koji nisu počinili. Time se potpuno i sistematski marginalizuje činjenica o zločinima nad Srbima, koji su počinjeni čak i na samom početku rata devedesetih, kaže predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski u ime liste Narodno okupljanje sa pokretom Dveri.

"Mi nemamo problem sa tim da se svi oni za koje se nedvosmisleno i bez političkog rasuđivanja utvrdi da su počinili zločine i prekršili norme međunarodnog humanitarnog prava adekvatno sankcionišu. Ali ne možemo da zanemarujemo činjenicu da je srpski narod bio prva žrtva islamskog terorizma u Evropi, i da su naoružane bande Nasera Orića u okolini Srebrenice i Srednjem Podrinju ubile više od 3500 Srba", napominje Đurđević Stamenkovski u izjavi za RT Balkan.

Pravda mora da bude objektivna i jednaka za sve žrtve, u suprotnom, sva ta priča postaje samo instrument neprestanog uslovljavanja Srbije i nametanja srpskom narodu osećaja krivice ali i nacionalnog stida, navodi naša sagovornica i ističe da je, uz jevrejski i ruski, srpski narod je pretrpeo najveća stradanja u Evropi u 20. veku. 

"Nacionalno okupljanje se zalaže za kulturu pamćenja, žali zbog svih žrtava i uvažava bol porodica stradalih, i isti takav odnos očekuje i od ostalih kada je u pitanju naš narod", kaže Đurđević Stamenkovski.

RT Balkan je ostao uskraćen za odgovor liste "Srbija protiv nasilja" o Srebrenici. Predstavnici ove liste u javnosti daju oprečne izjave o ovom pitanju.

Jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, koji je član liste "Srbija protiv nasilja", Dobrica Veselinović, obišao je ove godine Potočare i poručio kako se u Srebrenici dogodio genocid, te da je to "najdokumentovaniji zločin ikada".

"Tu nema sada neke debate, da li je bilo ili nije bilo. Jeste, bilo je. Sve što stoji tamo je bilo, i to ne može nikada da bude sakriveno i ne može nikada da bude preispitivano", kazao je Veselinović.

Međutim, nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić kaže da se u Srebrenici dogodio zločin ali nije bilo genocida.

U Srebrenici se nije dogodio genocid a svako ko tvrdi da jeste, obesmišljava žrtve pravih genocida a pre svega svaku srpsku žrtvu koja je pala u sistemima logora Jasenovac i stratištima tokom Drugog svetskog rata u NDH, kaže šef kabineta lidera Novog DSS-a Zdravko Veselinov. 

"Jedan od najvećih stručnjaka za pitanje genocida, Gideon Grajf je takođe potvrdio da Srebrenica nije i ne može biti genocid. Svaka dalja politizacija tog pitanja je smišljena kako bi se izbeglo pomirenje za Balkanu i kako bi se napravilo plodno tle za nove ratove i podele. Da bi se to izbeglo treba otvoreno i jasno reći istinu, Srebrenica nije genocid", kaže Veselinov.

Srebrenica je očigledna režija zapadnih sila – SAD, Velike Britanije i Francuske, sa ciljem stavljanja Srba i srpskog faktora u permanentnu defanzivu, kaže predstavnik liste "MI - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" Aleksandar Pavić.

"Pojam genocida, onako kako su ga definisale UN, potpuno je instrumentalizovan i zloupotrebljen na slučaju Srebrenice, zarad mnogo većih geopolitičkih ciljeva. Ne postoji naredba o sprovođenju bilo kakvog 'genocida' ili masakra na području Srebrenice – to čak ni zloglasni i diskreditovani Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije uspeo ni da pronađe ni da izmisli", napominje Pavić.

Dodaje da se ne zna se čak ni ko je izdao naredbu za streljanja ratnih zarobljenika koja se jesu desila posle oslobođenja Srebrenice od strane jedinica Vojske Republike Srpske 11.7.1995.

"Takozvani krunski svedok Haškog tribunala za Srebrenicu je Dražen Erdemović, Hrvat čije kontradiktorne tvrdnje i svedočenja je tribunal koristio za izgradnju lažnog narativa o 'genocidu', u zamenu za skoro simboličnu zatvorsku kaznu (i to za navodno učešće u streljanju oko 1.000 ljudi!) i preseljenje u neimenovanu zapadnu zemlju. Nije li to bar pomalo sumnjivo", pita Pavić.

S druge strane, glavni pokretač svirepih ubistava više od 3.000 Srba u širem rejonu Srebrenice, Naser Orić, oslobođen je svih optužbi od strane tog istog tribunala, napominje naš sagovornik.

"Ne treba da prihvatamo da nam počinioci istinskih genocida širom planete i naslednici okrutnih osvajača i kolonizatora lepe etikete. Oni nemaju pravo da sude niti nama niti bilo kome drugom. Sva njihova moć i bogatstvo su utemeljeni na užasnim zločinima i praksi, i to mi nikada ne treba da zaboravimo, kad god krenu da nam drže lekcije ili morališu o bilo čemu", upozorava Pavić.

U Srebrenici se dogodio težak ratni zločin za koji ne postoji nikakvo opravdanje, kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

"Genocid se na ovim prostorima dogodio nad Srbima u Drugom svetskom ratu i počinila ga je Nezavisna Država Hrvatska", napominje Jeremić u izjavi za RT Balkan.

U Srebrenici nije bilo genocida i Srpska radikalna stranka dala je veliki doprinos u dokazivanju ove tvrdnje, kaže funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta.

"Naš predsednik dr Vojislav Šešelj je na više od tri hiljade strana objavio trotomno delo U Srebrenici nije bilo genocida i to naučno dokazao", napominje Radeta.

Kako kaže, SRS bi promenila Krivični zakonik i krivičnim delom proglasili javno izricanje tvrdnje da se u Srebrenici desio genocid.

"Za ovo krivično delo bila bi propisana višegodišnja robija" kaže Radeta za RT Balkan.

U Srebrenici se desio ratni zločin, a ne genocid i o takvom stavu nema nikakve diskusije, kaže poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski za RT Balkan.

"Za nas je trenutno mnogo važnije pitanje kada će američki ambasador da se izvini za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom tokom zločinačke NATO agresije 1999. godine. Prošlo je četvrt veka, a nismo dobili ni izvini, a kamoli  cvet na mestu pogibije bar jednog nedužno stradalog deteta", poručuje Komlenski.

U sredu u nastavku izbornog specijala saznaćete šta su stranke odgovorile na pitanje: Da li ste za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka? Da li ste za vojnu neutralnost Srbije ili za NATO integracije?

image