Srbija i Balkan

Zaharova za RT Balkan: Beogradu ne treba Zapad ništa da nameće

Moto Zapada je ko nije sa nama, taj je protiv nas, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova za RT Balkan: Beogradu ne treba Zapad ništa da nameće© Пресс-служба МИД РФ/РИА Новости

Pogledajmo činjenice između Rusije i Srbije, odnosno rusko-srpske saradnje, koja se razvija uprkos svemu. Postoje poteškoće zbog Amerike i Evropske unije koji namerno pokušavaju da rukovode Srbima i srpskim narodom, kaže za RT Balkan portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje naše redakcije kakve su perspektive višestrane saradnje Srbije, koja je orijentisana na ulazak u EU, a ujedno se ne odriče saradnje sa Rusijom i Kinom.

"Zapad pokušava da dominantno utiče na Srbiju. Isto tako, na Balkan, a i na Beograd. Iz Vašingtona ne shvataju da se sve menja iz korenja. Mir se menja u bilo kom smislu ili svet se menja u bilo kom smislu. Čak i što se tiče ovog rata u Ukrajini. Ne treba ništa nametati Beogradu", kazala je Zaharova.

Ona je pozvala da se pogleda šta Zapad radi, tačnije da oni pokušavaju da ubijaju mnogostranu saradnju.

"Oni imaju moto - ko nije sa nama, taj je protiv nas ili izbor po principu ili-ili, a ne i-i, sa odgovarajućim fatalnim pretnjama i pritiscima. Za slične metode ne bi trebalo da ima mesta u svetu. Vidimo kako Srbija pokušava da se suprostavi svemu. Ima želje i interes, i taj interes ima pozitivan značaj. To je primer odgovorne i uravnotežene politike", poručila je.

image