Srbija i Balkan

Putin o RT u BiH: Tužno je što tamo nema ruskih medija (VIDEO)

Predsednik Rusije kaže da je Moskvi dobro poznata situacija u Republici srpskoj i da se ruska procena te situacije u potpunosti poklapa sa stavom političkog rukovodstva u RS
Putin o RT u BiH: Tužno je što tamo nema ruskih medija (VIDEO)© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je održao godišnju konferenciju za novinare, a jedna od predstavnika medija koja je dobila priliku da postavi pitanje ruskom lideru je i Darinka Petrović, novinarka Alternativne televizije iz Republike Srpske.

"Mi i vi smo sada govorili o tome koliko je ozbiljna situacija u celom svetu. Izbijaju konflikti, od Ukrajine do Bliskog istoka. Sve to, naravno, utiče i na Balkan i otežava i ovako već tešku situaciju, posebno u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj", istakla je Petrović.

Ona je napomenula da Putin "vrlo dobro zna kakva je sada politička situacija u Bosni, da je ona "de fakto zapadni protektorat".

"Kod nas radi nelegitiman aparat visokog predstavnika. Srbe krive za to što oni podržavaju Rusiju, odnosno, za to što imamo dobre, bratske, prijateljske odnose. I kao i Ruse, i naše građane i rukovodstvo Republike Srpske krive za, kako oni to nazivaju, 'širenje takozvanog malignog ruskog uticaja'", dodala je.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da u Republici Sprskoj nema nema nijednog ruskog medija, niti državne organizacije. S druge strane, u toku je "najezda zapadnih medija i različitih organizacija".

"Želim da Vas pitam kako Vi vidite budućnost Republike Srpske i čitavog regiona i kako ćete to sve prokomentarisati, ako se ima u vidu da su najveći ratovi uvek počinjali na Balkanu. Ja, naravno, imam još mnogo pitanja. Ali, ne želim da trošim vreme kolega. To ćemo ostaviti za kasnije - kada jednog lepog dana budemo imali intervju", rekla je Petrović.

Putin je istakao da je Moskvi poznata situacija u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini i da se ruska procena te situacije u potpunosti poklapa sa stavom političkog rukovodstva u RS.

"To je prvo. Drugo, što se tiče ruskih medija. Da, zaista je tužno što ih tamo nema. Ne znam emituje li se tamo signal RT? Ne? Nema signala? Pa, o tome treba porazmisliti. Zamoliću kolege, i Olega Borisoviča, takođe, iz VGTRK da vide šta može da se uradi po tom pitanju. A, što se tiče budućnosti. Svoju budućnost treba da određuju ljudi koji žive na toj teritoriji. Kakve god da se odluke iz prošlosti ili sadašnjosti nameću onima koji žive na ovoj ili onoj teritoriji, na kraju, ipak, ukoliko želimo da živimo u izbalansiranom svetu, u kojem se uzimaju interesi svih ljudi, a pre svega onih koji žive na ovoj ili onoj teritoriji, moraju se uzimati u obzir raspoloženje, planovi i ono čemu se nadaju ti ljudi", naveo je Putin.

On je naglasio da će Rusija svoju politiku prema BiH i RS graditi upravo po tim principima.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner