Srbija i Balkan

Konačni rezultati izbora: Ko su pobednici, a ko gubitnici (GRAFIKA)

Srbija je u dve godine dva puta glasala na parlamentarnim izborima – u aprilu 2022. i decembru 2023. Rezultati glasanja pokazuju da je u tako kratkom periodu ipak došlo do promena u biračkom telu
Konačni rezultati izbora: Ko su pobednici, a ko gubitnici (GRAFIKA)Getty © Vladimir Zivojinovic

Republička izborna komisija stavila je tačku na vanredne parlamentarne izbore u Srbiji nakon ponovljenog glasanja na pojedinim biralištima. Objavljeni su konačni rezultati i već sada se prave analize i razmatra kako bi nova vlada mogla da izgleda.

Još pre zaključivanja izbora pljuštale su ostavke sa čela mnogih stranaka, mahom nacionalistički opredeljenih, koje su zabeležile loš rezultat i ostale bez poslaničkih mesta.

Razlog takvom izbornom debaklu leži u tome što stranke nisu uspele da dogovore izlazak na birališta u jednoj koloni, ali i pojava liste "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića, koja je napravila pometnju na političkoj sceni.

Ujedinjenje u jednu listu prozapadnoj opoziciji donelo je nešto bolji rezultat na ovim izborima u odnosu na prethodne, ali ne onoliki koliki su predstavnici ovih stranaka priželjkivali.

Ni kampanja pod nazivom "Proglas" nije uspela u nameri da animira apstinente da izađu na birališta i tako preokrenu izborni rezultat, jer brojke o izlaznosti pokazuju da je svega 10.000 ljudi više glasalo na ovim izborima nego u aprilu 2022.

SPS zabeležio najveći pad u broju glasova

Iako su se u prvom planu nakon objave rezultata glasanja našli Zavetnici i Dveri, kao i Narodna stranka Vuka Jeremića, jer su ostali ispod cenzusa, zapravo najveći pad u broj glasova beleži Socijalistička partija Srbije.

SPS je za 20 meseci izgubio čak 185.358 glasača, što je Ivicu Dačića nateralo da razmisli o povlačenju sa čela stranke.

Da politika nije čista matematika, te da u njoj 2 plus 2 često nisu 4 pokazalo se na primeru Dveri i Zavetnika. Ove stranke pojedinačno su imale više od 141.000 glasova na prethodnim izborima, ali u koaliciji na glasanju u decembru osvojili su svega 105.165 glasova.

Demokratska stranka Srbije od prošlih do ovih izbora promenila je ime u Novi DSS, a na ovim izborima ostala je bez 13.000 birača.

Za razliku od prošlih izbora, prozapadna opozicija je na ovim izašla u jednoj koloni i zabeležila bolji rezultat nego na prošlim, kada su na jednoj listi bile partije okupljene oko Stranke slobode i pravde, a na drugoj Ekološki ustanak, Moramo i Ne davimo Beograd.

Kada se uporede rezultati, prozapadna opozicija je na prošlim izborima imala 699.202 glasa, a na ovim 902.450, što je 200.000 glasova više.

Nesumnjivo najveće izborno iznenađenje je lista "Mi - glas iz naroda". Pulmolog Branimir Nestorović koji je na prošlim parlamentarnim izborima podržao Dveri, ovoga puta okupio je intelektualce i profesore iz raznih oblasti i sa svojom listom izašao na birališta.

Iako nisu imali kampanju na televizijama, niti aktivizam od vrata do vrata, uz skroman angažman na društvenim mrežama, uspeli su da osvoje 178.830 glasova. 

Još u izbornoj noći su slavili rezultat i nagovestili da će biti odlučujući politički faktor za formiranje vlasti u Beogradu ili nove izbore.

Ipak, najveselije je bilo u izbornom štabu Srpske napredne stranke koja je uspela da popravi izborni rezultat u odnosu na glasanje 2022.

Od tada do ovih izbora, Aleksandar Vučić je predao palicu vođenja stranke Milošu Vučeviću, ali je ostao aktivan u stranačkim aktivnostima i predizbornoj kampanji.

Za 20 meseci SNS je uspeo da dobije više od 148.000 glasova više u odnosu na prethodne izbore.

image