Srbija i Balkan

Veliki kašalj se širi: U Srbiji prijavljeno više od 1.000 slučajeva

Trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji Grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru, na istoku Srbije.
Veliki kašalj se širi: U Srbiji prijavljeno više od 1.000 slučajeva© Pixabay

Na teritoriji Srbije je do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusis), potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako se navodi, trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru, na istoku Srbije.

"Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga", rečeno je u Institutu za javno zdravlje "Batut" za RSE.

Kako kažu u toj ustanovi, na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna i daje se bebama sa navršena dva meseca.

Specijalistkinja dečje pulmologije Snežana Rsovac ranije je rekla za RSE da pojava velikog kašlja pokazuje da jedan broj roditelja odlaže redovnu imunizaciju dece.

Institut "Batut" navodi da se radi o veoma zaraznoj bakterijskoj infekciji disajnih puteva od koje najčešće obolevaju bebe do jedne godine, i deca i mladi, od 10 do 20 godina.

Upozorava se i da oboleli ne treba da borave u blizini odojčadi, novorođene i male dece, kao i da osoba sa pertusisom može da bude zarazna četiri do pet nedelja.

Osim u Srbiji, veliki broj obolelih od velikog kašlja zabeležen je u državama regiona.

Šta je veliki kašalj?

Pertusis ili veliki kašalj (u narodu poznat i kao "magareći kašalj") je veoma zarazna bakterijska infekcija koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt).

Uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis koja se može naći u usnoj duplji, nosu i ždrelu zaražene osobe, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Koji su simptomi?

Simptomi se razvijaju najčešće sedam do 10 dana nakon izloženosti uzročniku, a u nekim slučajevima i nakon 21 dan. Na početku bolesti simptomi podsećaju na običnu prehladu i uključuju kijanje, curenje iz nosa, blago povišenu temperaturu i blagi kašalj.

Unutar dve nedelje kašalj postaje sve teži sa sve češćim epizodama i napadima zacenjivanja. Ove epizode su praćene iskašljavanjem viskozne sluzi, a često i povraćanjem. Na početku bolesti napadi se javljaju tokom noći, a onda postaju sve učestaliji tokom dana i mogu trajati mesec do dva.

Kod novorođenih beba i odojčadi tipična klinička slika se retko razvija, a napadi kašlja su praćeni pauzama odnosno prekidima u disanju, što otežava dijagnozu bolesti. Posle ove faze, uz adekvatno lečenje, napadi kašlja su manje učestali i manje teški, a bebe se osećaju bolje i oporavljaju se u periodu do tri meseca.

Adolescenti, odrasli ili nepotpuno vakcinisana deca imaju blage ili atipične simptome, pa je i kod ovih kategorija teško dijagnostikovati bolest.

Bolest može imati ozbiljan klinički tok bez obzira na uzrast, a životno ugrožavajuća je kod novorođenčadi i odojčadi. 

image