Srbija i Balkan

Ne davimo novinarske patke: Gde su nestali, a gde vaskrsli rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji

Otkriće N1 da su sa sajta RIK-a nestali rezultati parlamentarnih izbora možda bi i bilo senzacionalno, da nije potpuno netačno
Ne davimo novinarske patke: Gde su nestali, a gde vaskrsli rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji© FOTO TANJUG/ IRFAN LIČINA

Da li je u pitanju slučajno neznanje ili namerni bezobrazluk, tek od jutros je jedna od udarnih vesti na portalu N1 bila to da su sa sajta Republičke izborne komisije nestali rezultati parlamentarnih izbora održanih 17. decembra. 

I kao dokaz crno na belo, čitaocima se nudi stranica na kojoj ranije jesu bili okačeni rezultati izbora, sa brojem izašlih birača, biračkih mesta i glasovima koje je osvojila svaka lista na parlamentarnim i pokrajinskim izborima. Na toj stranici od sinoć, razotkriva N1, a slavodobitno prenosi "Danas", dnevni list iz iste medijske porodice, umesto rezultata izbora pišu samo nule i crtice.

Saznajemo i da su istraživački novinari uputili pitanja RIK-u u vezi s ovim, ali gle čuda, oni misteriozno ćute.

Umesto da objasne očigledno: da su rezultati sve vreme tu na sajtu i to oni koji su sada zvanični i konačni, usvojeni na sednici 12. januara, što se tiče parlamentarnih izbora.

RIK se, međutim, teško ogrešio o novinare i zainteresovanu javnost jer je posetilac njihovog sajta morao da spusti stranicu malo na dole da bi video konačne rezultate izbora, dok je ranije to mogao da učini jednim klikom na kategoriju "rezultati izbora" na naslovnoj strani. Opasno zamešateljstsvo, nema šta.

U svakom slučaju, što se sajta RIK-a tiče konačni rezultati izbora mogli su uvek da se pročitaju na linku https://www.rik.parlament.gov.rs/vest/564488/51-sednica-republicke-izborne-komisije.php gde je i izveštaj sa 51. sednice od 12. januara.

Rešena je i misterija nestalih rezultata - oni se ovog prepodneva ponovo mogu naći na stranici gde su svakodnevno ažurirani tokom prebrojavanja glasova nakon održanih izbora. Onoj sa koje su nestali na čitavo jedno veče do ranih jutarnjih sati, a bez da je to objašnjeno novinarima N1, što je nedopustivo. I neverovatno, ali istinito: isti su kao i rezultati koje je usvojio RIK na svojoj 51. sednici, a koji su sve vreme bili na sajtu.

U svakom slučaju, prema konačnim rezultatima nakon glasanja 17. decembra i ponovljenih izbora na 35 biračkih mesta, na parlamentarne izbore izašlo je 3.820.746 birača od 6.500.666 upisanih u biračkih spisak, a glasanje je obavljeno na 8.273 biračkih mesta.

Najviše glasova osvojila je izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 1.783.701, odnosno 46,7 odsto glasova ili 129 skupštinskih mandata. 

Na drugom mestu je Koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 902.450 glasova (23,6 odsto) koja je osvojila 65 skupštinskih mandata, dok je na trećem mestu izborna lista "Ivica Dačić- premijer Srbije". Oni su osvojili 249.916 glasova, odnosno 6,5 odsto i imaće 18 poslanika u Skupštini Srbije. 

Slučaj nestalih rezultata, kojeg, u stvari, nije ni bilo, bio je samo lagano zagrevanje ili podgrevanje pred današnju sednicu Evropskog parlamenta koji će raspravljati o izborima u Srbiji. Svoj netransparentnosti tog procesa i našoj zaostalosti u sprovođenju izbora za razvijenim demokratijama u kojima je pitanje prebivališta i adresa prevaziđeno tehnološki naprednijim rešenjem: glasanjem poštom. Bilo ko, bilo kad, bilo gde.

image