Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje kako funkcioniše inspekcija u Srbiji: Šta truje radnike u aleksinačkoj fabrici?

Od inspektora se traži da rezultati analiza budu skriveni, fingirani ili naručeni. Četvrta mogućnost ne postoji
RT Balkan istražuje kako funkcioniše inspekcija u Srbiji: Šta truje radnike u aleksinačkoj fabrici?Getty © Jon Cherry

Od srede popodne do petka ujutru traje agonija zbog trovanja više od stotinu radnika u kanadskoj kompaniji "Magna" u Aleksincu, proizvođača presvlaka za automobilska sedišta koja zapošljava blizu 800 ljudi.

Fabrika je u međuvremenu zatvorena za dve smene, da bi u trećoj ponovo došlo do novih trovanja. 

Sve je počelo u sredu uveče kada su pregledane 104 osobe, 51 je upućena na interno odeljenje aleksinačke bolnice, dok su četiri zadržane na bolničkom lečenju.

Međutim, iako su iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu potvrdili da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila, te da je reč o komercijalnom preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvora koji se koristi u te svrhe; rano jutros je grupa od 58 radnika prijavila simptome gušenja, mučnine, vrtoglavice, povraćanja.

Zanimljivo je da oni, prema rečima predsednika opštine Aleksinac, Dalibora Radičevića, nisu lepili itison, kao u prvom slučaju trovanja. On je naglasio da se čekaju analize merenja koje će pokazati šta je to što smeta radnicima.

Pored beogradskog centra, potvrdu da je "vazduh čist" prethodno su dali i Institut za bezbednost i zdravlje na radu "1. maj" iz Niša, kao i iz same fabrike "Magna". 

Jedino logično pitanje posle takve tvrdnje koje može da se postavi jeste - ko i na koji način vrši kontrolu i inspekciju u stranim kompanijama.

Osnovni javni tužalac u Aleksincu Ivan Mitrović rekao je da pogon obezbeđuju policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije.

"Inspekcija rada i pripadnici Sektora za vanredne situacije danas će izaći na teren zbog neophodnih merenja. Posle toga će moći da bude obavljen uviđaj", rekao je Mitrović.

Naglasio je da će Osnovno javno tužilaštvo obavestiti i druge nadležne inspekcijske organe u postupku utvrđivanja uzroka trovanja, kako bi bilo utvrđeno da li ima krivične odgovornosti. 

Bivša inspektorka koja nije želela da je imenujemo, hemičar po struci, za RT Balkan kaže da postoji više od 100.000 organskih rastvora i da zbog toga ne može da tvrdi koliko su koja jedinjenja opasna po zdravlje ovih radnika.

"Zbog toga što čuvaju svoje tehnologije i način rada, nijedna laboratorija ne može da utvrdi šta se zapravo događa u stranim fabrikama, ne samo ovde, bilo gde u svetu. Najčešće imate inspektora koji stoji na vratima proizvodnog pogona i koji diktira šta da mu uzorkuju. A onda se od njega traži da rezultati analiza budu skriveni, fingirani ili naručeni. Četvrta mogućnost ne postoji", navela je naša sagovornica.

Kada je sve ovo poznato, onda ne treba da raduje što je povodom ovog slučaja trovanja kontaktirano nekoliko adresa: Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija.

image
VV inauguration
banner