Srbija i Balkan

Čović: Kurti i lobisti pokreću prodor u Savet Evrope, na nama je da ih sprečimo

Bivši šef koordinacionog tima za KiM Nebojša Čović je u autorskom tekstu za "Politiku" napisao da je očigledno da Priština neće sprovesti nijednu od svojih obaveza - za šta ima podršku Zapada i dodao da to nameće pitanje zbog čega mi i dalje radimo protiv sebe i svojih interesa
Čović: Kurti i lobisti pokreću prodor u Savet Evrope, na nama je da ih sprečimo© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Kada već kolektivni Zapad nije voljan da adekvatno reaguje, mi moramo da strateški razmišljamo i učinimo sve što možemo da sprečimo bilo kakvo "nagrađivanje" prištinskog režima eventualnim članstvom u međunarodnim organizacijama i nekim novim priznanjima, napisao je u autorskom tekstu za "Politiku" Nebojša Čović, bivši šef koordinacionog tima za KiM.

On je istakao da je trenutno glavni cilj Prištine i njihovih mentora, članstvo u Savetu Evrope, o kome bi trebalo da se odlučuje pre novih evropskih izbora.

"Iako je i sama inicijativa u vezi s prijemom okupiranog i međunarodnopravno nepriznatog dela teritorije zemlje koja je članica UN - i Saveta Evrope- u ovo telo nezakonita i sporna, pritisci i ucene kolektivnog Zapada su veliki. Formalno odlučujući faktor za prijem tzv. Kosova u SE biće stanje ljudskih prava u pokrajini, za šta je imenovan poseban izvestilac", napisao je Čović.

On je ukazao da je pod aktuelnim pritiscima, nema nikakve sumnje da će njegov izveštaj prikriti pravo stanje stvari na terenu i da je na nama da pripremimo belu knjigu o istinskom stanju ljudskih prava na KiM, da navedemo sve slučajeve kršenja kršenja prava srpske i svih ostalih nealbanskih zajednica i da je pre odlučivanja o članstvu distribuiramo članicama i organizacijama SE, uz aktivno lobiranje članova naše delegacije.

Dodaje da bi potom trebalo da tu istu publikaciju podelimo i svim članicama UN, u okviru intenzivirane "kampanje otpriznavanja ovog nezakonitoog paradržavnog projekta na našoj teritoriji".

"Ponavljamo iste greške"

"Čini se da iznova ponavljamo iste greške umesto proaktivnog delovanja i nametanja tema koje su bitne za opstanak - i povratak - srpskog naroda na KiM, sve vreme trošimo na defanzivno reagovanje i upravljanje krizama, što je od samog početka i bio cilj i Kurtija i njegovih zapadnih mentora, napisao je u autorskom tekstu Čović. 

On se osvrnuo na najavljeno ukidanje dinara, koje je, kako napominje, stvorilo novo uznemirenje i nesigurnost u srpskoj zajednici. Naveo je da "nema nikakve sumnje da će posledice po život Srba na KiM biti dalekosežne i da je ovo još jedan potez Kurtija i njegovih zapadnih šaptača u sistematskom dovršetku etničkog čišćenja srpske zajednice.

"Reakcije kolektivnog zapada, ophrvanog sopstvenim predizbornim turbulencijama su, čak i više nego do sada, mlake i impotentne, iako je, istini za volju, reakcija američkog Stejt departmenta bila oštrija i doslednija od one koju smo čuli (ili ne) od članica EU. Objektivno, najviše što možemo da očekujemo jeste da se, umesto nametanja trajnog rešenja Prištini za ovo i slična pitanja, stvari gurnu pod tepih uvođenjem privremenog moratorijuma na ove odluke, kao što je to bio slučaj s tablicama, do trenutka kada se i Srbi na KiM i srpska javnost poput žabe dovoljno skuvaju da ne mogu više da reaguju", naveo je Nebojša Čović.

On je napisao da je očigledno da Priština neće sprovesti nijednu od svojih obaveza - za šta ima podršku Zapada i dodao da to nameće pitanje zbog čega mi i dalje radimo protiv sebe i svojih interesa.

image