Srbija i Balkan

Bivši premijer FBiH Novalić ide u zatvor: Sporna nabavka respiratora tokom korone

Nekadašnji prvi čovek vlade FBiH osuđen je na četiri godine zatvora, dok će njegova firma morati da vrati u federalni budžet oko 360.000 evra nezakonite dobiti i plati još 100.000 evra novčane kazne
Bivši premijer FBiH Novalić ide u zatvor: Sporna nabavka respiratora tokom koronewww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Sud BiH potvrdio je presudu kojom su bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić i još dve osobe pravosnažno proglašeni krivim za zloupotrebe pri nabavci respiratora tokom pandemije virusa korona za šta su osuđeni na zatvorske kazne.

Informaciju je medijima u Sarajevu potvrdio Novalić.

"Istina je, nismo službeno dobili otpravak presude, ali su me obavestili da je presuda potvrđena. Sada sledi izvršenje presude. Da, idem u zatvor", kazao je Novalić.

Prema presudi koja je sada postala pravosnažna Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, bivši direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak dobio je šest godina zatvora, a Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" preko koje su nabavljeni sporni respiratori, osuđen je na pet godina zatvora.

Njegova firma će uz to morati da vrati u federalni budžet oko 360.000 evra nezakonite dobiti i plati još 100.000 evra novčane kazne. Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, dok je Solak osuđen i za falsifikovanje i uništavanje službenih dokumenata.

Fadil Novalić je kao kadar od posebnog poverenja čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na čelu federalne vlade bio punih osam godina, sve do početka 2023.

Od tada je poslanik SDA u Zastupničkom domu entitetskog parlamenta, preneli su sarajevski mediji.

image