Srbija i Balkan

Mostar: Zabranjena komemorativna šetnja do Partizanskog groblja

Na bazi kojih pokazatelja je, ako se ne radi o političkoj odluci, odavanje pošte na groblju mogući bezbednosni problem, pitaju se iz Udruženje antifašista i boraca mostarskog NOR-a
Mostar: Zabranjena komemorativna šetnja do Partizanskog grobljawww.globallookpress.com © Daniel Kreher

Policija u Mostaru nije dozvolila komemorativnu šetnju do Partizanskog groblja, koju je Udruženje antifašista i boraca mostarskog NOR-a planiralo u sklopu obeležavanja 14. februara, Dana oslobođenja ovog grada od fašizma, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.

Iz Udruženja napominju da je, kao i prethodnih godina, policija u Mostaru usmeno saopštila zabranu.

"Obrazloženje da je to iz bezbednosnih razloga zbog održavanja fudbalske utakmice Zrinjski-Slavija ne prihvatamo, jer su u isto vreme kroz grad dozvolili šetnju mostarskih mažoretkinja i dece iz vrtića. Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno deci, ili se pak radi o potpuno nečem drugom i dvojnim aršinima", navode iz UABNOR-a.

Iz Udruženja podsećaju da se navršava 20 meseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik BiH - Partizansko spomen-groblje, a da je istraga još u toku i nema rezultata.

"Na bazi kojih ste pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući bezbednosni problem. Kome u gradu treba da na ovaj način u svet šalje još jednu negativnu sliku, te od Mostara dodatno pravi grad-slučaj", naveli su iz Udruženja.

Dan oslobođenja Mostara u Drugom svetskom ratu obeležava se 14. februara. Ovaj datum nakon poslednjeg rata ne obeležava Gradska uprava, već samo udruženja koja baštine tradiciju antifašističke borbe.

image