Srbija i Balkan

CANU organizovala tribinu, glavna tema: Vređanje Srpske pravoslavne crkve

Na tribini se govorilo o "osvajačkom pohodu SPC", koji preti da "obesmisli institucije Crne Gore", u čemu, prema mišljenju predavača, "učestvuje i Srbija"
CANU organizovala tribinu, glavna tema: Vređanje Srpske pravoslavne crkve© https://www.canu.me/

Mi smo potomci ksenofobnih predaka, rekao je vanredni profesor Sociologije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Aleksej Kišjuhas na tribini u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umetnosti, na kojoj je bio jedini govornik.

Kišjuhas je dodao da "nema boljeg sredstva za unutrašnju koheziju neke grupe od zajedničkog neprijatelja", aludirajući na SPC i stav jednog dela javnosti u Crnoj Gori prema toj instituciji.

Kišjuhas je istakao da se smatra prijateljem Crne Gore i njenih institucija. Prema njegovim rečima insititucije Crne Gore su "pod združenim, frontalnim napadom čiji je konačni cilj njihovo ne tek golo uništenje, nego mnogo pogubnije: obesmišavanje".

Profesor je istakao da SPC smatra zajedničkim neprijateljem samog sebe i Crne Gore, pa ocenio da je "Svetosavska struja dominantna unutar SPC", što ga brine.

"Svetosavski nacionalizam je violentno nacionalistička, u nekim elementima profašistička ideologija, a sam (Sveti Nikolaj) Velimirović se zalagao za stalešku monarhiju", rekao je profesor sociologije.

Kišjuhas nije propustio da, pored vređanja Srpske pravoslavne crkve, okrivi i Srbiju za stanje u Crnoj Gori. 

"Lagao bih kada bih kazao da nisam veoma zabrinut zbog te situacije i na neki način ona se prenosi i na stanje u Srbiji koja to pomno prati i zapravo saučestvuje u drami koja se trenutno odvija u Crnoj Gori. Mislim da se na taj način i sloboda i nezavisnost svih naših republika u velikoj meri brani danas i u Crnoj Gori", kazao je Kišjuhas.

image